Carabes, slakkenroofdieren: hoe lok je ze naar je tuin?
« Het is allemaal goed en wel om te werken aan een slakkenbeheersysteem, Mr Robin Springday, maar de natuur weet hoe ze het probleem zelf moet aanpakken! »
Precies !
En weet je hoe?
Niet in de laatste plaats vanwege de natuurlijke aantrekkingskracht van roofdieren als er prooien in overvloed zijn!
Ik heb al een artikel geschreven over egels, amfibieën en luipaardslakken…
En hoe zit het met de karabide kevers?
Kevers zijn bodemroofdieren die gespecialiseerd zijn in de predatie van slakken (ze hebben zelfs een speciale jachttechniek ontwikkeld).
Net als met egels en amfibieën, is weten hoe je je tuin zo inrichten dat hij loopkevers aantrekt en ze daar houdt is een groot pluspunt bij het helpen reguleren van de slakkenpopulaties die daar in de lente rondzwermen.
Wat ik in dit artikel voorstel, is om leer over karabide kevers en waar ze leven, zodat je kunt zien hoe je je tuin dienovereenkomstig kunt inrichten. Ik heb ook een kleine video van mijn tuin bijgevoegd, die je aan je vrienden kunt laten zien om te zien of ze iets over hun tuin weten;
Nog een laatste ding: wist je dat de aanwezigheid van loopkevers in de tuin de verspreiding van vaak invasief onkruid vermindert?
Daar gaan we!
Als je mijn blog hebt ontdekt, heb je waarschijnlijk last van slacken.
Je bent waarschijnlijk erg geïnteresseerd in de koperen slakkenbarrière die ik heb ontworpen: het slakkennet.
Het veranderde alles voor me. Eindelijk kan ik sla, kool, aardbeien en cucurbitaceae kweken zonder de haren uit mijn hoofd te trekken.
Aarzel niet, het is een investering (koper is duur), maar je zult waarschijnlijk een hoop tijd besparen!
Voordat je begint, als je geïnteresseerd bent, hier is het artikel over alle slakkenroofdieren.
I. De carabide kever: een inleiding tot een slakkenroofdier
1. Een beetje informatie over karabide kevers, om je op weg te helpen
De loopkever is een roofzuchtig bodeminsect, vooral ‘s nachts actief.
Hij jaagt in lage vegetatie;
De familie (Carabidae) omvat meer dan 40.000 verschillende soorten!
In Frankrijk zouden de gouden karabide en de boskarabide zouden het meest aanwezig zijn (volgens sommige bronnen), maar er zijn dozens verschillende soorten: bovendien kunnen de niet erg duidelijke anatomische verschillen tussen elke soort het moeilijk maken om elke soort te identificeren. Het is gemakkelijk om de fout te maken om elk exemplaar met een gouden glans te associëren met de “gouden carabide” (carabus auratus), en elk “saai” exemplaar met de “boscarabide” (carabus nemoralis);
De aanwezigheid van de karabijnkever werd beschouwd als een goede indicator voor de biodiversiteit van de omgeving waar hij wordt waargenomen. Als je ze in je tuin hebt, is dat een goed teken!
Twee geweldige bronnen voor het identificeren van verschillende soorten karabide kevers:
- Hier is de speciale pagina van een website waar je het volgende kunt vinden de verschillende soorten Franse karabide kevers : https://www.insectes-net.fr/carabus/carabus3.htm (ik raad je aan om naar “terug naar menu carabus” te gaan voor een overzicht.
- Hier is een pdf van het CNRS en INRA over de : identificatie van carabiden (voor Noordwest-Frankrijk, maar hoe dan ook erg interessant)
Nog een weetje : karabide kevers hebben twee ontwikkelingscycli: :
- Er zijn spring karabide kevers: volwassenen paren in de lente, leggen dan eieren en baren larven in de lente en zomer, en de larven veranderen in volwassenen aan het einde van de zomer.
- En er zijn zomerkevers: volwassenen paren tijdens de zomer, ovipositie in de herfst, larven worden geboren en transformeren in volwassenen in de lente.
Zomergrondkevers hebben een ontwikkelingscyclus die heel goed samenvalt met de piekperiode van de voorjaarspopulaties van slakken;
Je moet ook weten dat karabide kevers een gemiddelde levensduur van 2 tot 3, jaar.
Een video van verschillende soorten karabietkevers :
2. Wat eten karabide kevers?
De overgrote meerderheid van de loopkevers zijn carnivoren. De volwassen kever jaagt op, slakken… (bladluizen, insecteneieren, larven, wormen, springstaarten, mieren, spinnen, enz.s, …). De larve voedt zich met insecteneieren, larven, wormen en kleine insecten; Diëten kunnen per soort verschillen; De goudsprinkhaan is bijvoorbeeld de enige soort die CPB-larven aanvalt;
Voor degenen die betwijfelen of loopkevers van slakken houden, bekijk de video hieronder!
Carabide kevers gebruiken hun onderkaken om hun prooi te doden en te verpletteren.. Daarna injecteren ze hen met een vloeistof die rijk is aan spijsverteringsenzymen, met als doel de prooi voor te verteren voordat hij wordt opgegeten;
De karabide kevers die het meest gespecialiseerd zijn in de jacht op gastropoden hebben een zeer specifieke aanvalstechniek: ze immobiliseren de slak door hem te bijten, waardoor hij niet het slijm kan produceren dat hij nodig heeft om zich te verdedigen.
Carabide kevers voeden zich overvloedig, want ze moeten elke dag hun gewicht aan voedsel verorberen! Er gaat niets boven een goede oranje naaktslak om hun magen tot rust te brengen! 😉
Sommige keversoorten (Harpalus spp. bijvoorbeeld) zijn granivoren, en dit is ook van groot belang in de biologische landbouw (het staat in wat volgt!).
3. Carabide kevers als effectieve biologische bestrijdingsmethode voor “onkruid”
Uit een gezamenlijke studie van INRA en BBSRC blijkt dat de aanwezigheid van granivore karabide kevers in gecultiveerde velden is een effectieve manier voor boeren om de ontwikkeling van “onkruid” tegen te gaan.
De karabide kevers van deze soort lijken een voorkeur te hebben voor de zaden van planten die door boeren als “onkruid” worden beschouwd, planten die dus concurreren met de gecultiveerde planten op de percelen;
Met elke granivore karabide die één tot enkele tientallen zaden per dag consumeert, zou het verlies van zaden door predatie door een populatie karabide kevers zou 50% zijn, wat enorme is.
Intelligent beheer (en vooral behoud!) van graanetende karabide kevers in de buurt van gecultiveerde gebieden blijkt een zeer interessant alternatief te zijn voor herbiciden, die nog te vaak worden gebruikt;
Als je hier meer over wilt weten, hier is een 2 uur durende scriptiepresentatie over het onderwerp van onkruidzaadregulatie door karabide kevers (ik beken dat ik niet alles gezien heb):
II. Hoe lok je de karabijnkever naar je tuin om slakken te bestrijden
1. Waar leven karabide kevers?
Karabide kevers leven voornamelijk onder boomschors, houtresten, stenen, dode bladeren, in heggen of in takken.
In de winter overwinteren ze in de warmte van een boomstronk of talud;
Carabide kevers hebben een “ basiskamp “, van waaruit ze soms tientallen meters reizen (tot 70 m voor de gouden karabijn bijvoorbeeld) om te Jagen.
Zoals vermeld aan het begin van dit artikel zijn laaggelegen bloemperken hun belangrijkste jachtgebied (ze jagen voornamelijk op bodeminsecten); Daarom (en misschien om andere redenen, maar dat is onduidelijk) lijken de percelen met paarse klaver lijken de aanwezigheid ervan te bevoordelen.
Bedden met phacelia, om de een of andere duistere reden lijken ze ook aan te trekken.
Robin
Als enthousiaste experimentele groenteteler had ik tijdens mijn eerste 2 jaar groenteteelt enorme problemen met slakken;
Niets (eierschalen, as, enz.) leek te werken...
Terwijl, als we het internet moeten geloven, alle zou moeten werken...
Kortom, geconfronteerd met een duidelijk probleem van verkeerde informatie, besloot ik actie te ondernemen: ik testte alle beroemde "slakkenbarrières", zodat ik een heldere geest had en wist wat ik moest doen;
Ik heb mijn (13) tests gefilmd (hier, in het Frans)
De resultaten waren glashelder: niets kon de weg van slakken effectief blokkeren, behalve:
- Water, Voor gebruik in greppels van minstens 5 cm diep en 10 cm breed;
- Koper, bij verticaal gebruik, als de hoogte minstens 7 cm is;
Dus probeerde ik verschillende koperen barrières uit om mijn moestuin te beschermen;
Na een dozijn tests werd de "wonderbarrière" geboren : slakkennet, dat redde mijn motivatie om door te gaan met mijn moestuin.
Het werkte zo goed dat ik vond dat ik het voor iedereen beschikbaar moest maken;
En nu, na dit ondernemersavontuur, is het anti-slakkennet te koop!
Hier vindt u meer informatie, en test het 30 dagen thuis.
The slug net:Eindelijk vrede sluiten met slack.
Al 800 netten geadopteerd!
2. Tuinaanleg om karabide kevers aan te trekken
Als je aantrekken van karabijnkevers in je tuin (om bijvoorbeeld slakken te helpen reguleren), kun je het beste heb geen tuin die “te schoon” is (om de meeste insecten en dieren aan te trekken). Des tas de bois ou de branches, des feuilles mortes, de vielles souches, ou des coins pierreux, feront leur bonheur. Een haag aan de basis bedekt met dode bladeren is een heel goed begin, en een waar de meeste insecten en dierenhelpers van houden. Insectenschuilplaatsen met grote holtes die in direct contact staan met de grond kunnen ook een goede schuilplaats bieden..
Houd de vegetatie laag en zelden gemaaid, en de loopkevers zullen verliefd worden op jou en je tuin.
Plant bedden met rode klaver en phacelia, en ze zullen een religie van je maken.
Vergeet niet dat slakken toestaan om in je tuin te leven is ook essentieel voor hun aanwezigheid: roofdieren worden aangetrokken door prooien en de aanwezigheid van continu voedsel maakt het makkelijk voor ze om hun kamp op te slaan.
3. Wat je moet vermijden als je roofkevers in je tuin wilt aantrekken
Wees voorzichtig, het aanleggen van de tuin is geweldig!
Maar je moet ook oppassen dat je ze op andere manieren geen schade berokkent;
Een heel belangrijk ding is om ploeg de grond niet om met moderne, destructieve machines, want de karabietkever komt daar ook vaak voor.
Het tweede belangrijke punt is het gebruik van biervallen te verbieden.. Afgezien van het feit dat ze contraproductief zijn voor de duurzame oplossing van een slakkenpopulatie, de geur van (verdronken) slakken trekt karabijnkevers aan, en het komt vaak voor dat karabijnkevers in de biercontainer vallen en verdrinken.
Deze voorzorgsmaatregelen, plus de hierboven beschreven maatregelen, maken van je tuin een waar paradijs voor loopkevers :p
III. Welke andere oplossingen zijn er, afgezien van de aantrekkingskracht van natuurlijke vijanden, voor intelligente slakkenbestrijding in permacultuur?
Het aantrekken van slakkenroofdieren, zoals vermeld in deze titel, is een van de eerste stappen om het probleem op natuurlijke wijze te reguleren. Het belangrijkste is om slakken in de tuin te laten leven, om deze roofdieren op natuurlijke wijze aan te trekken.
Verwar natuurlijke roofdieren (egels, amfibieën, loopkevers) niet met geadopteerde roofdieren (Indische loopeenden, nematoden, enz) (klik op het roofdier om naar het betreffende artikel te gaan), die van nature niet (in deze verhoudingen) deelnemen aan het ecosysteem, en waarvan de aanwezigheid de vestiging van natuurlijke roofdieren verhindert (zeer ongunstige concurrentie om voedsel, want deze roofdieren zijn echte wapens om slakken, maar ook (voor de Indische race-eend) andere insecten uit te roeien).
Het tweede punt is de juiste planten kiezen bij het ontwerpen van je tuin: ik heb een reeks artikelen over dit onderwerp geschreven, die je gemakkelijk kunt vinden door op mijn site te surfen.
Het derde punt is om de tuin de tijd geven om te “verouderen”, in het algemeen (voor “jonge” tuinen), en bodemschimmels te ontwikkelen.
En als je niet kunt wachten, is de het gebruik van effectieve slakkenwallen is een zeer goede manier om je gewassen te redden terwijl je wacht tot het probleem zich vanzelf regelt.
In theorie zijn er tientallen slakkenbarrières;
Daarna is het de bedoeling om te weten :
- Wat is meer een legende dan een echt effectieve oplossing?
- Wat is nutteloos bij nat weer?
- Wat zal waarschijnlijk de natuurlijke langetermijnregulatie van onze tuin vertragen?
Weet je wat? Ik heb elke denkbare barrière getest;
De meest effectieve? Koper, in barrières van meer dan 7 cm;
Ik heb deze kennis gebruikt om het slakkennet te ontwerpen: klik op de knop hieronder voor meer informatie :
Conclusie:
Het vergroten van de algemene biodiversiteit van je tuin kan vaak veel van de problemen voorkomen die worden veroorzaakt door Kleine “plagen”;
Dit is ook het geval voor slakken en het aantrekken van hun natuurlijke vijanden is een zeer goede manier om een slakkenprobleem blijvend onder controle te krijgen;
De karabietkever is een beroemd roofdier van slakken, en zijn aanwezigheid in een permacultuurtuin is echt een zegen.
In dit artikel hebben we gekeken naar de kleine veranderingen die je in je tuin kunt aanbrengen om ze aan te trekken en ze aan te moedigen zich hier te vestigen;
We hopen dat dit je zal helpen om geleidelijk de onderlinge afhankelijkheden te begrijpen die bestaan binnen onze kleine tuinsystemen, en waarom zou je niet een stap dichter komen bij het vinden van een blijvende oplossing voor je problemen met slakken!
0 Comments