Egels, slakkenroofdieren in de tuin: fgeef je het te eten? Choe je ze naar je tuin lokt
Welke rol kunnen egels spelen bij het bestrijden van slakken? Hoe kun je ze naar je tuin lokken en voor ze zorgen? Moet het gevoed worden? Zo ja, welk voedsel moet je hem dan geven? Hoe verjaag je vlooien en teken?
In dit artikel probeer ik deze vragen te beantwoorden!
Als je mijn blog hebt ontdekt, heb je waarschijnlijk last van slakken.
Je bent waarschijnlijk erg geïnteresseerd in de koperen slakkenbarrière die ik heb ontworpen: het slakkennet.
Het veranderde alles voor me. Eindelijk kan ik sla, kool, aardbeien en cucurbitaceae kweken zonder de haren uit mijn hoofd te trekken.
Aarzel niet, het is een investering (koper is duur), maar je zult waarschijnlijk een hoop tijd besparen!
Voordat je begint, als je geïnteresseerd bent, hier is
het artikel over alle slakkenroofdieren
.
I. Welke rol kunnen egels spelen in het slakkenbeheer?
a. De egel: wat eet hij?
In Frankrijk zijn de egels die we zien de gewone egels (ook wel Europese egels genoemd).
Het zijn omnivoren:
In feite zijn egels voornamelijk insecteneters: larven, kevers, sprinkhanen, regenwormen, slakken, pissebedden, spinnen, etc. Maar ook paddenstoelen, rijpe bessen en fruit dat op de grond is gevallen, en kuikens die uit hun nest zijn gevallen of gebroken eieren, maken deel uit van hun dieet.
b. Eten egels echt slakken?
Er wordt wel eens gezegd dat slakken niet hun favoriete maaltijd zijn… En ze geven de voorkeur aan wormen, larven en insecten… Laten we zeggen dat deze prooien sneller en gemakkelijker te eten zijn. Maar slakken zijn nog steeds een belangrijk onderdeel van hun dieet, dat rijk is aan eiwitten.
Net als een grote chef-kok bereiden ze hun gerecht met passie: ze verwijderen het slakkenslijm, dat de spijsvertering bemoeilijkt, door ze met hun voorpoten over de grond te wrijven voordat ze ze opslokken (zie video hieronder).
Volgens sommige bronnen zijn volwassen, egels in staat om tot wel 10 grote slakken in één nacht op te eten!
Door de verscheidenheid van zijn menu is de egel wat we noemen een generalistische assistent. Vanwege dit gevarieerde dieet en zijn voortplantingssnelheid, die veel lager is dan die van slakken, is het een bescherming in plaats van schoonmaken (het houdt slakkenpopulaties in hun beginstadium tegen en vertraagt een eventuele bevolkingsexplosie).
Hier kun je zien hoe handig het kan zijn om slakken in de tuin te bestrijden. En de aanwezigheid ervan, in combinatie met die van andere roofdieren (en de gezondheid van andere parameters in het tuinsysteem), is soms noodzakelijk om deze slakkenpopulaties op lange termijn te reguleren.
II. Hoe lok je een egel naar je tuin? Habitat en winterslaap
a. Voor de habitat en winterslaap van de egel: natuurlijk tuinontwerp
Om egels aan te moedigen zich in je tuin te vestigen, zorg je voor dichte hagen waar ze zich kunnen verstoppen. Als ze bedekt met dode bladeren en bezaaid met doornstruiken (bramen), is het nog beter! Een doornige haag van dit type is een heel goed alternatief voor gebouwde schuilplaatsen. Zo kan hij er schuilen en slapen tussen de lente en de herfst, maar hij kan er ook overwinteren. Want ja, egels houden een winterslaap! Het klinkt misschien voor de hand liggend als je het zo zegt, maar veel mensen vragen zich af of een egel een winterslaap houdt of overwintert?
Overwinteren betekent gewoon de winter doorbrengen beschut tegen de kou, in een grot of iets dergelijks. Dieren in winterslaap daarentegen laten zichzelf in een staat van langdurige onderkoeling komen door hun metabolisme te vertragen en zo hun energie te sparen tijdens perioden waarin voedsel erg schaars is!
(Einde van de winterslaap)
Laat ook stroken onbegroeid gras (indien mogelijk in de onmiddellijke nabijheid van hagen) in de tuin staan: ze helpen veel insecten aan te trekken, waar ze dol op zijn! Dood hout op de grond en bladmatten bieden ook gemakkelijke toegang voor larven en wormen.
Het territorium van de egel is erg groot (3 tot 10 hectare!) en hij heeft doorgangen door tuinen nodig. Om dit te doen, kun je afwisselende doorgangen maken (gaten in het gaas, bijvoorbeeld) binnen je hekken. Opgesloten in een “luchtdichte” tuin is de kans groot dat hij zichzelf dood laat gaan.
b. Voor egelhabitat en winterslaap: bouw of koop een schuilplaats
Zodat hij het grootste deel van de dag kan schuilen of een winterslaap kan houden om de winter door te komen, kun je ook een schuilplaats bouwen!
Om dit te doen, kun je beginnen met het plaatsen van een grote stapel boomstammen of grote stenen in een hoek van je tuin.
Je kunt ook een schuilplaats op maat bouwen of kopen. Commercieel zijn deze meestal verkrijgbaar in de vorm van kleine houten “kennels”. Maar je kunt hem ook zelf bouwen, zoals op de foto hieronder. Leg binnenin een dik tapijt van dode bladeren – bijvoorbeeld verzameld in de herfst – waar hij erg blij van wordt!
Robin
Als enthousiaste experimentele groenteteler had ik tijdens mijn eerste 2 jaar groenteteelt enorme problemen met slakken;
Niets (eierschalen, as, enz.) leek te werken...
Terwijl, als we het internet moeten geloven, alle zou moeten werken...
Kortom, geconfronteerd met een duidelijk probleem van verkeerde informatie, besloot ik actie te ondernemen: ik testte alle beroemde "slakkenbarrières", zodat ik een heldere geest had en wist wat ik moest doen;
Ik heb mijn (13) tests gefilmd (hier, in het Frans)
De resultaten waren glashelder: niets kon de weg van slakken effectief blokkeren, behalve:
- Water, Voor gebruik in greppels van minstens 5 cm diep en 10 cm breed;
- Koper, bij verticaal gebruik, als de hoogte minstens 7 cm is;
Dus probeerde ik verschillende koperen barrières uit om mijn moestuin te beschermen;
Na een dozijn tests werd de "wonderbarrière" geboren : slakkennet, dat redde mijn motivatie om door te gaan met mijn moestuin.
Het werkte zo goed dat ik vond dat ik het voor iedereen beschikbaar moest maken;
En nu, na dit ondernemersavontuur, is het anti-slakkennet te koop!
Hier vindt u meer informatie, en test het 30 dagen thuis.
The slug net:Eindelijk vrede sluiten met slack.
Al 800 netten geadopteerd!
III. Hoe kunnen we bedreigde egels beschermen?
Helaas zijn egelseen bedreigde diersoort…
Van elke 100 egels die er dertig jaar geleden waren, zijn er nu naar schatting meer dan 3 vandaag.
Hun gemiddelde levensverwachting is gedaald van 10 naar 2 jaar.
Egels zijn maar ongeveer 4 van elke 1.000 kinderen bereiken de leeftijd van 10 jaar, en 25% overleeft niet van het ene op het andere jaar.
Dit komt voornamelijk door het gebruik van pesticiden,schadelijke slakkenkorrels en het verdwijnen van hun habitat.
Dus hoe kun je ze helpen overleven?
a. Degenen die verantwoordelijk zijn voor de geleidelijke verdwijning van egels: sluit alle gebruik van pesticiden, slakkenkorrels en biervallen uit.
Allereerst moet je uitbannen van elk gebruik van pesticiden in de tuin, maar ik denk dat dit vanzelfsprekend is als je tuiniert volgens de principes van permacultuur. Sterker nog, arenden raken vergiftigd (worden ziek en gaan dan dood) door zichzelf te likken nadat ze in met pesticiden behandelde gebieden hebben gelopen.
Vervolgens moet je het gebruik van slakkenkorrels uitsluiten, die ze indirect vergiftigen (door het eten van de slacken). Bovendien zijn slakkenkorrels een rem op het herstel van het evenwicht van de slakkenpopulaties in je tuin op lange termijn.
Stop, tot slot ook met het gebruik van biervallen. Als egels met alcohol doordrenkte slakken eten, worden ze ook drunken. Dit kan een aantal gevolgen hebben: ten eerste kunnen ze zich niet langer opkrullen tot een bal om zich te beschermen tegen roofdieren (dassen, oehoes, vossen). Ten tweede vergroot deze staat van dronkenschap hun kans om in een zwembad, vijver of grote plas te vallen, waar ze zouden kunnen verdrinken.
En trouwens, biervallen als natuurlijke manier om slakken te bestrijden zijn een slecht idee, en ik heb er een specifiek artikel over geschreven!
b. Degenen die verantwoordelijk zijn voor de geleidelijke verdwijning van egels: Voorkom verdrinking
Zoals je kunt zien in de grafiek hierboven, egels sterven vaak door verdrinking ! Er is één heel eenvoudig ding dat je kunt doen om dit te vermijden: als je een zwembad of vijver hebt met hoge wanden (waar ze niet overheen kunnen klimmen), bouw een mini-overlevingsvlot om op te schuilenom verdrinking na uitputting te voorkomen. Ook jij kunt een uitrit voor ze bouwen!
c. De egel en de honden
En wees voorzichtig als je een hond hebt… die kan elke egel waar hij te nieuwsgierig naar wordt ernstig verwonden. Als je een egel hebt die je vaak in de tuin bezoekt, breng je hond dan dicht bij de egel (door hem vast te houden) om hem uit te leggen dat hij niet aangeraakt mag worden en om zijn reacties te observeren. Als je een kat hebt, hoef je je echter geen zorgen te maken – het zal hem geen kwaad doen en misschien zijn ze binnenkort wel goede vrienden 😉
IV. Welk voedsel moet ik een egel geven? Moeten we het echt voeden?
Zoals je kunt zien in bovenstaande grafiek, over de oorzaken van egelsterfte, 13% van de egels sterft gemiddeld door gebrek aan voedsel. Het is duidelijk dat het heel nuttig kan zijn om ze te voeren!
Ja, maar… niet zomaar.
a. Voedsel voor egels: het belang van de tijd van het jaar
Van de lente tot de herfst kan het heel nuttig zijn om egels af en toe te voeren! Pas wel op dat dit niet te regelmatig wordt, want dan gaan ze misschien niet meer uit zichzelf op zoek naar hun natuurlijke voedsel.
Als je in de herfst een egel ziet die er nog klein uitziet, neem dan even de tijd om hem te wegen. Als het dier minder dan 600 gram weegt, moet je contact opnemen met een opvangorganisatie (bijvoorbeeld een egelopvangcentrum of egelgehucht) om het dier tijdens de winter op te vangen, omdat het dan niet kan overleven omdat het zo kwetsbaar is.
Helemaal aan het einde van de herfst, als de egel robuust en gezond lijkt, geef hem dan geen eten. De afwezigheid van voedsel en de kou leiden tot een winterslaap. Hem regelmatig voeden in deze periode zou kunnen leiden tot een onbalans op dit niveau, wat waarschijnlijk fataal zou zijn.
b. Voedsel voor egels: de cruciale keuze van voedsel
Als je een egel door een spaarzame periode wilt helpen, het enige voer dat je hem kunt geven zijn brokjes of paté, bedoeld voor honden of katten.
Verder niets! Andere soorten voer die je misschien in huis vindt, zijn ofwel dodelijk voor je hond of moeten slechts af en toe worden gegeven, dus het is het beste om ze helemaal niet te noemen!
En geef ze vooral, nooit tafelresten, melk of brood.. Ze zullen sterven!
Als het gaat om het voeden van een babyegel, is het een andere zaak omdat hij niet hetzelfde dieet heeft, en ik raad je aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met een egelopvang.
V. Hoe kunnen egels tegen teken worden beschermd?
Egels zijn schattige diertjes, erg handig in de tuin, maar ze kunnen ook teken overbrengen…
Nigella-olie (ook bekend als zwarte komijnolie) schijnt heel effectief te zijn om teken af te schrikken en te voorkomen dat ze bijten..
Sommige tuiniers gebruiken het als voedingssupplement (een theelepel ‘s ochtends), dat hun huid een onaangename geur geeft, tegen teken.
Voor egels kun je een paar druppels in hun schuilplaats doen, of 2 tot 3 druppels door hun voer mengen. Het is blijkbaar erg effectief!
VI. Vier rariteiten over egels
- Een volwassen egel heeft over het algemeen meer dan 5.000 stekels
- Ze hebben een uitstekend gehoor en een zeer goed reukvermogen, maar een vrij slecht gezichtsvermogen.
- Ze communiceren met elkaar door middel van een groot aantal verschillende geluiden
- Wanneer een egel een nieuwe geur herkent, zal hij letterlijk “schuimen” (een vrij grote hoeveelheid schuim afscheiden) en vervolgens het geproduceerde schuim op zijn stekels verspreiden. Dit fenomeen wordt zelffunctie genoemd.
VII. Andere slakkenbeheersmethoden
Als je echt wordt overspoeld door naaktslakken en de egels zijn er nog niet (of hun aanwezigheid is niet genoeg om de “invasie” in te dammen), dan zijn er een aantal andere wegen die je kunt bewandelen om te proberen deze gastropoden in te dammen.
Je kunt natuurlijke barrières tegen slakken opwerpen, slakkenwerende mulch gebruiken, afstotende planten in de buurt planten of andere roofdieren van deze slakken aantrekken, enz.
Maar slakken hebben ook een aantal andere roofdieren, die je kunt proberen aan te trekken: hier is een artikel dat helpt om amfibieën in de tuin te brengen, of een artikel dat helpt om loopkevers aan te trekken.
Conclusie
De egel is een generalistisch beschermend roofdier van buikpotigen. De aanwezigheid ervan is een van de manieren om slakkenpopulaties op lange termijn te reguleren.
Om ervoor te zorgen dat de egel zich thuis voelt in je tuin, moet je je tuin in meer of mindere mate aanpassen, een schuilplaats bouwen, leren over de voedselbehoeften van de egel en hem zoveel mogelijk beschermen tegen gevaar.
Bedankt dat je de tijd hebt genomen om te lezen 😊 Ik hoop dat dit artikel je heeft geïnteresseerd en dat je dingen hebt geleerd waarvan je denkt dat ze nuttig zijn. Aarzel niet om me te laten weten wat je denkt in de comments. Ik ben altijd geïnteresseerd in wat je te zeggen hebt, want het kan dit document alleen maar verrijken. Stuur me je ideeën en ik vul dit artikel graag aan om het zo compleet mogelijk te maken.
Referenties:
http://hameaudesherissons.fr/index.php?id_page=protection.php
https://fr.wikipedia.org/wiki/H%C3%A9risson
Wetenschappelijke bibliografie
Nog beter ! Adopteer koperen slacken netten.
Dit is de koperen barrière die ik heb ontworpen na mijn vele tests met slakkenbarrières;
Ik heb het succes van mijn kool, salades, aardbeien en cucurbitaceae aan hem te danken;
Klik op deze knop voor meer informatie:
0 Comments