()

De Indiase race-eend tegen slakken: goed of slecht idee?

Indische loopeenden helpen slakken bestrijden in permacultuur

Wat voor invloed hebben race-eenden op een slakkenpopulatie?

Hoe verwelkom je ze in je tuin?

Wat zijn de persoonlijke en financiële kosten en wat zijn de neveneffecten van Indiase raseenden voor het tuinsysteem?

Ik heb geprobeerd al deze vragen in dit artikel te beantwoorden!

Voordat je begint, als je geïnteresseerd bent, hier is
het artikel over alle slakkenroofdieren
.

Inhoud verbergen
De Indiase race-eend tegen slakken: goed of slecht idee?
Indiase race-eenden helpen slakken bestrijden

Als je mijn blog hebt ontdekt, heb je waarschijnlijk last van verslapping.

Je bent waarschijnlijk erg geïnteresseerd in de koperen slakkenbarrière die ik heb ontworpen: het slakkennet.

Het veranderde alles voor mij. Eindelijk kan ik sla, kool, aardbeien en cucurbitaceae kweken zonder de haren uit mijn hoofd te trekken.

Aarzel niet, het is een investering (koper is duur), maar je zult waarschijnlijk een hoop tijd besparen!

I. Inleiding tot de Indische loopeend en zijn voordelen voor slakkenbestrijding in de permacultuurmoestuin

lumache corridore indiano anatra

Dit ras stamt af van wilde eenden, vandaar de sterke gelijkenis met hen. Hij zou oorspronkelijk uit Azië komen en onderscheidt zich van andere soorten door zijn hoge poten, waardoor het lijkt alsof hij constant rent.

Deze eendensoort staat erom bekend dat hij bijzonder dol is op slakken. Maar deze eenden verslinden ook alle andere kleine insecten die ze in de buurt vinden, evenals planten (zie het gedeelte over hun dieet). De beste manier om ze te helpen op gastropoden te jagen is door ze in de tuin uit te zetten op de momenten dat ze het meest waarschijnlijk tevoorschijn komen: ‘s ochtends vroeg, ‘s avonds en bij vochtig of regenachtig weer. Zorg ervoor dat je de eenden voor het donker terugbrengt naar hun omheinde schuilplaats (ik kom hierop terug in het gedeelte “schuilplaats en omheining”), want er bestaat een risico dat ze worden aangevallen door een vos, wezel of marter..

Indische loopeenden zijn een zeer goed alternatief voor veel ongewenste slakkenbestrijdingsmiddelen (slakkenkorrels, biervallen: zie waarom in deel VII van dit artikel), en worden steeds vaker gebruikt in permacultuurtuinen.

II. Hoe houd je Indische raseenden in je tuin?

a. Mannelijke of vrouwelijke Indische race-eenden? Hoe kies je eenden?

Het houden van Indiase race-eenden helpt bij het bestrijden van slakken

Indische race-eenden zijn sociale dieren, dus het is belangrijk omminstens 2 individuen te houden. Meerdere mannetjes kunnen elkaar ondersteunen, en als je geen paartjes wilt (of later een vrouwtje wilt), of geen eieren, kun je twee mannetjes nemen. Voor meer individuen moet de verhouding 1 mannetje op 2 vrouwtjes zijn.

 

b. Maakt de Indiase race-eend veel lawaai?

Maakt de Indiase race-eend veel lawaai? Maakt hij te veel lawaai?

Veel mensen stellen zichzelf, voordat ze investeren in een paar Indische race-eenden, de vraag over het geluid: zal het luidruchtige gekwaak (ja, het gekwaak van de eend 😉 ) van mijn eenden mijn namiddagen relaxen in mijn tuin bederven? Zal dit mijn onuitstaanbare buren eindelijk een reden geven om me voor de rechter te slepen? (Zonder gekheid, er is al een eendenboer voor de rechter gedaagd vanwege het lawaai dat haar eenden maakten, hoewel het verhaal niet zegt of het Indiase race-eenden waren).

Wat juridische stappen betreft, wees gerust dat dit een uitzonderlijk geval is en dat de arme fokker heel wat eenden moet hebben gehad.

Voor je middagdutje in de tuin hangt het ervan af of je het type bent om je slaapkamerklok in de kamer ernaast te zetten als je bent uitgenodigd om bij een vriend te blijven slapen?

Want, nou ja, het is niet extreem luidruchtig, maar je kunt de jongens nog steeds horen, kijk zelf maar:

En nu we toch bezig zijn, een guilty pleasure: een race van Indiase race-eenden (arme beesten):

 

c. Welke ruimte is er voor de Indiase race-eend?

Eén paar Indische loopeenden is meestal genoeg om 1000 vierkante meter tuin te ontdoen van slakken.

Als het gaat om hun leefruimte, denk dan groot: minimaal tussen de 500 en 1000 vierkante meter voor een stel. Het is zowel de ruimte die ze nodig hebben voor hun welzijn als de ruimte die je tuin nodig heeft om te overleven.

Ja, maar denk niet te klein, want ze kunnen een gazon snel in een modderpoel veranderen. Eenden die afstammen van wilde eenden (zoals de Indische loopeend) zijn zelfs viezer dan andere soorten. Persoonlijk heb ik al eenden gehad (anders dan wilde eenden), en de staat van de tuin was al erg slecht…

Voor meer dan één koppel is meer ruimte niet nodig voor hun welzijn, maar wel om hun tuin in goede staat te houden.

 

Wat betreft de ruimte die je nodig hebt voor hun nachthok (zie de volgende paragraaf), moet je rekening houden met 2 vierkante meter per eend.

d. Welke schuilplaats voor de Indiase race-eend?

riparo

Deze schuilplaats is te klein, zelfs voor een stel, dus we moeten er een beschermd park omheen maken en de deur open laten om toegang te verlenen tussen de schuilplaats en dit mini-park.

 

Er wordt wel eens gezegd dat de race-eend geen onderdak nodig heeft, maar dat is niet waar… nou ja, niet echt. Eigenlijk heeft hij geen schuilplaats nodig voor zijn “welzijn”, maar het is noodzakelijk dat je hem een waar aanbiedt om hem elke avond in te stoppen, want anders is de kans groot dat hij levend opgegeten door roofdieren (vossen, wezels of marters).

De Indische race-eend heeft ook beschutting nodig om zijn eieren uit te broeden.

Hun kleine huisje moet gelijkvloers zijn, en ook niet te klein als ze er elke nacht moeten doorbrengen (2 vierkante meter per eend, zoals we al gezien hebben), vooral als je van plan bent om de familie uit te breiden.

e. Een verblijf voor de Indische race-eend

recinzione

Zelfs als je een groot stuk land hebt omringd door bossen of velden, en zelfs als je ze elke avond naar hun schuilplaats brengt, als het land niet omheind is, zal runner ducks will flee at some point, especially during the nesting season.

Om dit te doen, is het essentieel om het gebied waar ze kunnen rondrennen af te schermen. Als je wilt profiteren van de voordelen van slakkenjagen, moet dit gebied de groentetuin omvatten of er dicht bij liggen.

f. Een vijver voor de Indische race-eend: waarom en hoe?

een vijver bouwen voor Indiase race-eenden

Een vijver van 2 vierkante meter is het minimum dat nodig is voor hun welzijn (informatiebron: een kweker van Indische racers voor privégebruik) en voor hun voortplanting (ze planten zich meestal voort op water). Hier is een video die de verschillende fasen laat zien van het bouwen van een kleine vijver voor Indiase race-eenden (deze is net iets kleiner dan 2 vierkante meter), tot het moment dat hij in het water wordt gezet.

 

g. Wat eet een Indiase race-eend?

Pellet di anatra corridore indiana

Het primaire dieet van de Indiase hardloper moet tarwe of pellets zijn. Slakken, insecten en onkruid komen pas op de tweede plaats.

Om ze in topconditie te houden, moet je ze ongeveer 1,7 kg tarwe of pellets per eend per week voeren, of iets meer dan 3 kg per week voor een koppel. Deze hoeveelheid voedsel moet worden aangepast aan de mogelijke aanwezigheid van een groot aantal slakken, waarmee ze zich voeden.

De loopeend eet de meeste groenten in de tuin niet, behalve een paar waar hij dol op is: sla en kool, bieten- en snijbietbladeren, zaailingen en veel andere kruiden en bloeiende planten in de tuin.

Wees voorzichtig, want zelfs bij groenteplanten die hij niet eet, may still trample them when looking for insects and slugs. Als deze planten goed gegroeid zijn, is het niet erg… maar als ze net verplant of gezaaid zijn, is het meteen veel vervelender…

 

h. Leggen en broeden van de Indische race-eend

Eieren van Indische race-eend

Een eend begint al eieren te leggen als hij 5 maanden oud is en blijft dat doen tot hij 5 jaar oud is. Een Indiase race-eend legt ongeveer 100 eieren (maar maximaal 200) per jaar. Het leggen van de eieren vindt meestal plaats tussen het einde van de winter en het midden van de zomer. Zonder mannetje legt een eend nog steeds eieren (zoals een legkip), die gegeten kunnen worden. Maar het eten ervan brengt een groter risico op salmonellose met zich mee dan kippeneieren en daarom worden ze alleen gebruikt in gebak. Ze zijn vrij groot (ongeveer 65 g) en dikker dan kippeneieren. Je kunt ze gerust een maand bewaren.

Maar natuurlijk heb je een mannetje nodig om bevruchte eieren te produceren, die de eend zal uitbroeden, wat zal leiden tot een troep krijsende eendjes. Wees voorzichtig, want tijdens deze broedperiode, die ongeveer 28 dagen duurt, kunnen de eenden behoorlijk agressief zijn als je het nest probeert te benaderen.

Robin

Als enthousiaste experimentele groenteteler had ik tijdens mijn eerste 2 jaar groenteteelt enorme problemen met slakken;

Niets (eierschalen, as, enz.) leek te werken...

Terwijl, als we het internet moeten geloven, alle zou moeten werken...

Kortom, geconfronteerd met een duidelijk probleem van verkeerde informatie, besloot ik actie te ondernemen: ik testte alle beroemde "slakkenbarrières", zodat ik een heldere geest had en wist wat ik moest doen;

Ik heb mijn (13) tests gefilmd (hier, in het Frans)

De resultaten waren glashelder: niets kon de weg van slakken effectief blokkeren, behalve:

- Water, Voor gebruik in greppels van minstens 5 cm diep en 10 cm breed;

- Koper, bij verticaal gebruik, als de hoogte minstens 7 cm is;

Dus probeerde ik verschillende koperen barrières uit om mijn moestuin te beschermen;

Na een dozijn tests werd de "wonderbarrière" geboren : slakkennet, dat redde mijn motivatie om door te gaan met mijn moestuin.

 

Het werkte zo goed dat ik vond dat ik het voor iedereen beschikbaar moest maken;

En nu, na dit ondernemersavontuur, is het anti-slakkennet te koop!

Hier vindt u meer informatie, en test het 30 dagen thuis.

koperen slakkennet

The slug net:Eindelijk vrede sluiten met slack.

Al 800 netten geadopteerd!

III. Prijzen en investeringen voor de Indiase race-eend

a. Indiase race-eend prijs

hoeveel kosten indische race-eenden?

 • Prijs van een paar Indiase race-eenden: ongeveer €80

 

 • Kosten van voer: elke eend heeft ongeveer 1,5 kg zaden of pellets per week nodig: 52 weken * 3 kg per week = 156 kg zaden of pellets per jaar. De prijs van deze pellets is ongeveer €17 voor 20 kilo. Je hebt ongeveer 8 pakken van 20 kilo nodig voor een heel jaar, wat neerkomt op €136 voor een koppel, per jaar.

 

 • Het aanleggen van een vijver kan worden gedaan met scheppen en biceps, dus het is niet echt een probleem. Maar je moet wel denken aan een dekzeil voor de waterdichtheid.

 

 • Als je hetkippenhok niet zelf bouwt, kost een omheind kippenhok ongeveer €100 voor de lagere prijzen.

 

 • Als je dat nog niet hebt gedaan, heb je ook draadomheining nodig om je tuin te omheinen: ongeveer €40 voor 25 meter. Uitgaande van een tuin van 900 vierkante meter (30 bij 30 meter), is dat 120 meter omheining, wat toch neerkomt op ongeveer €200

 

 

Samengevat, en als er geen onvoorziene uitgaven zijn (ziektes, enz.), vergt de installatie en het verblijf van een paar Indiase hardlopers gedurende een jaar nog steeds een financiële investering van ongeveer 500 euro

 

b. Persoonlijke investering in het grootbrengen van de Indiase race-eend

Indiase race-eenden krijgen kost tijd

Zoals hierboven uitgelegd, moeten race-eenden in een groot gebied kunnen ronddartelen en in een kleine poel kunnen spetteren, maar ze moeten vooral voor het vallen van de avond beschermd worden tegen roofdieren. Behalve dat je ze dagelijks moet voeren, kost dit ook tijd (soms moet je ze een tijdje achtervolgen om ze terug te laten keren naar hun schuilplaats).

En er is ook iemand nodig die er elke dag op let, zelfs als je op vakantie bent!

De persoonlijke investering is dus ook niet gering.

 

IV. Vormt de Indische loopeend een belemmering voor de natuurlijke regulering van slakkenpopulaties op lange termijn?

a. De toevoeging van een extra onbalans voor het permacultuurtuinsysteem.

de onbalans die is ontstaan door de Indiase race-eenden

Binnen een ecosysteem vormt je moestuin (willekeurig geplant en voor het grootste deel samengesteld uit uitheemse planten) al een systemische onbalans.

Slakken daarentegen zijn meestal inheems. Hun populatie, die in het begin soms moeilijk onder controle te houden is, kan worden gereguleerd door het milieu te beheren en ontwikkelt zich in elk geval op natuurlijke wijze in de loop der jaren. We mogen ook niet vergeten dat ze een essentiële rol spelen in de tuin en in elk ecosysteem in het algemeen.

De Indische loopeenden daarentegen zijn ingeburgerd en komen op geen enkele manier uit het ecosysteem waarin onze tuin zich bevindt. Hun acties (gedetailleerd in de volgende subsecties) binnen het systeem impliceren een nieuwe onbalans voor het systeem.

b. De Indische loopeend leidt tot een vermindering van de algemene biodiversiteit en van het aantal hulpinsecten.

Biodiversiteit in de tuin

De aanwezigheid van Indische loopeenden voorkomt de verspreiding van slakken in de tuin. Aandacht ! La biodiversité générale de votre jardin risque elle aussi d’en prendre un coup. Zoals ik hierboven heb uitgelegd, zijn eenden niet alleen fan van slakken, maar ook van alle andere insecten die hun pad kruisen.

c. De Indische loopeend vermindert het aantal insecten dat slakken predeert

Slakken roofdier carabide

Karabide kevers, geurende nietjes, glimwormen en miljoenpoten zijn zeer goede natuurlijke vijanden van naaktslakken (zie deel V van dit artikel).
dit artikel
), waarvan sommige zelfs gespecialiseerde roofdieren zijn. Maar die laatsten worden afgemaakt door de minste Indiase ruiter die ze zien. Wat natuurlijke regulering had kunnen zijn, wordt vervangen door regulering (of eigenlijk uitroeiing) die ik min of meer kunstmatig vind, ook al is dat een sterk woord.

d. De Indische loopeend veroorzaakt het verdwijnen van voedsel voor generalistische slakkenroofdieren

de egel is een generalistisch roofdier van slakken

Als er geen slakken meer in de tuin zijn, is er geen kans dat hun natuurlijke roofdieren (die niet direct beïnvloed worden door raseenden) voet aan de grondkrijgen… Vooral als er weinig andere insecten zijn, waar deze roofdieren zich vaak ook mee kunnen voeden. En als je eenden hebt gehad, moet je weten dat ze nooit (nee, nooit!) verzadigd zijn en dat ze geen seconde stoppen met rondsnuffelen in het gras op zoek naar de kleinste prooi.

Waar zullen de egels, padden, orvets en vogels hun lunch vinden? Waarschijnlijk meer bij je buren dan bij jou…

Let wel, ik zeg niet dat je deze kleine dieren niet meer zult tegenkomen, alleen dat ereen voedseltekort kan ontstaan als ze bij je blijven.

Maar bovenal, op de dag dat je besluit om je Indische race-eenden weg te geven, zullen de slakken een velddag hebben en zul je 1 tot 3 jaar moeten wachten tot hun natuurlijke vijanden zich weer in de buurt vestigen.

Nou, dit is slechts mijn mening, maar ik denk dat hethuisvesten van wilde eenden in bepaalde opzichten niet helemaal verenigbaar is met de permacultuurfilosofie.

 

 

V. Samenvattend, de voor- en nadelen van het houden van Indiase race-eenden

a. Voordelen

Groene duimen omhoog: voordelen

 • Ze zorgen voor een snelle bestrijding van grote slakkenpopulaties

 

 • Je kunt hun eieren gebruiken om gebak te maken.

 

 • Zelfs als de slakken gedood worden door een extern element (de eend) dat in het systeem geïntroduceerd wordt, verlaten ze de systeemtuin niet en worden ze aangevuld in de vorm van een stikstofrijke meststof voor planten (uitwerpselen).

 

 • Als je van dieren houdt, kan het heel leuk zijn om een stel eenden in je tuin te laten ronddartelen, en je kinderen zullen er zeker dol op zijn.

 

 • In tegenstelling tot kippen eten de meeste groenten en groenteplanten niet op.

 

b. Nadelen

een rode duim omlaag: nadelen

 • Indiase race-eenden vereisen een grote persoonlijke inzet, omdat ze elke dag uit hun schuilplaats moeten worden gehaald om er ‘s avonds weer te worden binnengebracht. Ze moeten ook regelmatig gevoerd worden. Het is moeilijk om in deze omstandigheden op vakantie te gaan.

 

 • De aankoop en het onderbrengen van de moestuin vereist ook een behoorlijke financiële investering: afhankelijk van de grootte van je moestuin, ongeveer €500 voor een koppel voor het eerste jaar, en ongeveer €130 per jaar voor de volgende jaren, als de tuin eenmaal is aangelegd.

 

 • Indiase hardlopers eten niet de meeste groenten, maar wel Dolle sla, kool, rode biet en snijbiet, zaailingen en vele andere kruiden en bloeiende planten uit de tuin. Ze hebben ook de neiging om planten vertrappenDit kan een behoorlijk probleem zijn wanneer ze nog in hun vroege ontwikkelingsstadium zijn.

 

 • Als ze een te kleine ruimte ter beschikking krijgen, kunnen ze snel een gazon veranderen in een modderige plas, zoals wilde eenden ook kunnen doen.

 

 • Ze zijn de zoveelste verstoring van het oorspronkelijke ecosysteem waarin onze tuin is ingebed.

 

 • Hun eetlust is onverzadigbaar en ze eten niet alleen slakken, maar allerlei insecten, inclusief tuinhulpjes. Op deze manier leveren ze een belangrijke bijdrage aan het verminderen van het aantal insecten dat slakken predateert, maar ze voorkomen ook dat veel andere hulpdieren zich vestigen, waardoor ze geen voedsel kunnen vinden.

 

VI. Is het aan te raden om Indiase race-eenden slechts voor een korte periode te houden?

Het huren van Indiase race-eenden heeft zijn nadelen

Er worden ook Indiase racers ingehuurd.

In de praktijk lijkt dit de perfecte oplossing! Geef de slakken een goede mep wanneer hun populatie explodeert, breng de eenden dan terug naar hun eigenaar en het leven is goed!

Dat is waar, maar… Slakken woekeren in de lente, tijdens stormachtige periodes in de zomer en wanneer het weer nat wordt in de herfst: dat is een zeer gesegmenteerde periode voor verhuur…

Maar laten we zeggen dat je alleen de eenden wilt verhuren om de vaak moeilijke lentemaanden het hoofd te bieden. Je zult dus nog steeds een ruimte voor ze moeten creëren, tegen aanzienlijke kosten (zie het gedeelte “financiële investering” hierboven), als je niet wilt dat de vossen en marters ze opeten.

Zoals al eerder gezegd, is een overpopulatie van slakken slechts een symptoom van een verstoord evenwicht in je systeem, en de seizoensgebonden uitroeiing ervan zal het probleem niet oplossen. Elk jaar zul je waarschijnlijk opnieuw moeten beginnen, en als de eenden weg zijn, kijk dan uit voor een invasie!

En dan, eenden zijn dieren, geen objecten… Je moet ook rekening houden met de psychologische schokken Maar bovenal, het veranderen van de andere dieren met wie ze de tuin delen: als ze in je huis zijn, is elk individu in het koppel (als het een koppel is) gewend aan zijn of haar partner. Stelt u zich de schok eens voor als ze na drie maanden werden teruggehaald en opnieuw werden geïntegreerd met alle andere mensen in de huisbaas-huurderrelatie. Dan werd er 9 maanden later willekeurig een nieuw stel gekozen en geïnstalleerd voor nog eens 3 maanden in een tuin, en de lus gaat door…

 

VII. Andere manieren om slakken te bestrijden in een permacultuurtuin

lumache di gusci d'uovo

Zoals je ziet, hoewel ik objectief probeer te blijven,zie ik het huisvesten van wilde eenden niet als een langetermijnoplossing om de slakkenpopulaties in de tuin te reguleren.

Dus wat kun je doen als je regelmatig wordt overvallen door deze dames?

Dit zijn onder andere de zogenaamde “natuurlijke slakkenwerende middelen”, kan slakkenwerende barrières proberenslakkenwerende mulchplanten met afstotende eigenschappenof natuurlijke vijanden van deze slakken aantrekken.Je vindt dit allemaal in mijn verschillende artikelen over slakkenbeheer in de tuin (zie het gedeelte “slakkenbestrijding” in het menu).

 

Conclusie

Indische raseenden zijn een goede manier om slakken te bestrijden in permacultuur.

Indische loopeenden zijn momenteel erg in trek voor, het bestrijden van slakken in permacultuurtuinen.

Ze zijn zeer effectief in het reguleren van de populatie van deze buikpotigen.

Ja, maar… deze eenden verbergen meer een symptoom dan dat ze het onderliggende syndroom oplossen.

Integendeel, ze kunnen het natuurlijke herstel van het evenwicht van deze slakkenpopulaties vertragen of zelfs stopzetten.

Meer in het algemeen, en ook al hangt het af van een aantal parameters, kan de bedreiging van de biodiversiteit in de tuin ook vragen oproepen.

 

Enkele referenties:

https://www.fermedebeaumont.com/coureur-indien-blanc-p-735.html

https://la-miniferme.skyrock.com/3040181201-Le-canard-coureur-indien.html

https://fr.wikipedia.org/wiki/Coureur_indien

https://www.slughelp.com/runner-ducks-the-slug-hunters-think-twice/ – Een uitstekende site, die ik aanbeveel

Nog beter ! Adopteer koperen slacken netten.

Dit is de koperen barrière die ik heb ontworpen na mijn vele tests met slakkenbarrières;

Ik heb het succes van mijn kool, salades, aardbeien en cucurbitaceae aan hem te danken;

Klik op deze knop voor meer informatie:

De egel

Meer informatie

Nematoden

Meer informatie

Carabide kevers

Meer informatie

Als je mijn blog hebt ontdekt, heb je waarschijnlijk last van verslapping.

Je bent waarschijnlijk erg geïnteresseerd in de koperen slakkenbarrière die ik heb ontworpen: het slakkennet.

Het veranderde alles voor mij. Eindelijk kan ik sla, kool, aardbeien en cucurbitaceae kweken zonder de haren uit mijn hoofd te trekken.

Aarzel niet, het is een investering (koper is duur), maar je zult waarschijnlijk een hoop tijd besparen!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *