()

Tests en beoordeling van 30 natuurlijke (en effectieve?) slakkenbestrijdingsmiddelen

 

En een voorstel voor een intelligente, duurzame slakkenbeheermethode.

natuurlijke slakkenkorrels
Inhoud verbergen
Tests en beoordeling van 30 natuurlijke (en effectieve?) slakkenbestrijdingsmiddelen

Robin

Als enthousiaste experimentele groenteteler had ik tijdens mijn eerste 2 jaar groenteteelt enorme problemen met slakken;

Niets (eierschalen, as, enz.) leek te werken...

Terwijl, als we het internet moeten geloven, alle zou moeten werken...

Kortom, geconfronteerd met een duidelijk probleem van verkeerde informatie, besloot ik actie te ondernemen: ik testte alle beroemde "slakkenbarrières", zodat ik een heldere geest had en wist wat ik moest doen;

Ik heb mijn (13) tests gefilmd (hier, in het Frans)

De resultaten waren glashelder: niets kon de weg van slakken effectief blokkeren, behalve:

- Water, Voor gebruik in greppels van minstens 5 cm diep en 10 cm breed;

- Koper, bij verticaal gebruik, als de hoogte minstens 7 cm is;

Dus probeerde ik verschillende koperen barrières uit om mijn moestuin te beschermen;

Na een dozijn tests werd de "wonderbarrière" geboren : slakkennet, dat redde mijn motivatie om door te gaan met mijn moestuin.

 

Het werkte zo goed dat ik vond dat ik het voor iedereen beschikbaar moest maken;

En nu, na dit ondernemersavontuur, is het anti-slakkennet te koop!

Hier vindt u meer informatie, en test het 30 dagen thuis.

koperen slakkennet

The slug net:Eindelijk vrede sluiten met slack.

Al 800 netten geadopteerd!

Als je mijn blog hebt ontdekt, heb je waarschijnlijk last van verslapping.

Je bent waarschijnlijk erg geïnteresseerd in de koperen slakkenbarrière die ik heb ontworpen: het slakkennet.

Het veranderde alles voor mij. Eindelijk kan ik sla, kool, aardbeien en cucurbitaceae kweken zonder de haren uit mijn hoofd te trekken.

Aarzel niet, het is een investering (koper is duur), maar je zult waarschijnlijk een hoop tijd besparen!

Inleiding: wat kunnen we doen tegen slakken?

 

Veel mensen beschouwen slakken als “ongedierte”, klaar om een tuin te “isteren”. Zo zou je vergeten dat slakken, waarvan de meerderheid inheemse soorten zijn, een belangrijke rol in het ecosystem. Net als veel andere insecten en dieren helpen ze bij het afbreken van organisch materiaal, dat vervolgens wordt omgezet door micro-organismen in de bodem. Maar het favoriete doelwit van de naaktslakken zijn planten die aan het einde van hun levenscyclus zijn, verdord zijn, dus niet essentieel voor de opbrengst van de moestuin, en mogelijk ziektes bij zich dragen.

Door hun slijm en hun werk bevochtigen slakken ook hydrateren, beluchten en binden de grond. Ik heb een artikel geschreven dat het veel beter uitlegt alle voordelen van slakken in de tuin.

Net als de meeste tuininsecten en -dieren spelen slakken een belangrijke rol in het complexe systeem dat onze tuin is.

Toch is het waar dat er periodiek “slakkenpopulatie”booms kunnen optreden, vaak met ernstige gevolgen aanzienlijke gevolgen voor je gewassen. En het is begrijpelijk dat ze niet willen wachten op de natuurlijke regulering die Mr Coves heeft beloofd.

 

Wat doe je in deze gevallen? Hoe kom je van slakken af, zouden sommigen zeggen? Ik richt me liever op het begrijpen hoe je reguleren slakkenpopulatie. In het algemeen, zoals we in de vorige video zagen, proberen we in een tuin die de principes van permacultuur omarmt niet “af te komen”, maar eerder “ermee om te gaan”, te reguleren, te beheren en zelfs te controleren, wat leidt tot een veel duurzamere oplossing van wat toen als een probleem werd gezien.

Welke “Perma” methoden zijn effectief? Zijn er natuurlijke slakkenbestrijdingsmiddelen die acceptabel zijn in permacultuur?

 

Definities van wat “Perma” is en wat niet, verschillen vaak sterk van persoon tot persoon. Deze classificatie van methoden, voornamelijk gebaseerd op een bibliografie, verwijst naar mijn standpunt en iedereen kan erover discussiëren. Ik probeer dit soort classificaties te doen wanneer ik maar kan.

 

I. Natuurlijke, zelfgemaakte en kortdurende slakkenwerende methoden en barrières voor een snelle, effectieve en “Perma” werking

 

lumache di gusci d'uovo

Wanneer een slakkenpopulatie zeer snel toeneemt, moet je vaak snel handelen om je meest vitale gewassen te redden. In dergelijke gevallen gebruiken veel boeren biervallen of slakkenbestrijdingsmiddelen op basis van ijzerfosfaat of metaldehyde. Ik denk niet dat deze methoden aan te raden zijn, vooral niet voor mensen die zich willen houden aan de permacultuurfilosofie. Voor meer informatie over dit onderwerp, zie het gedeelte “Methoden en slakkenbestrijdingsmiddelen die niet compatibel zijn met een permacultuurtuin” aan het einde van dit artikel.

 

Om beperk de schade aan je moestuin, dus er zijn genoeg natuurlijke, “perma” en zelfgemaakte tips.

 

In deze eerste paragraaf zal ik een aantal van deze methoden, die ik zal classificeren als ‘korte termijn’, de revue laten passeren. Sterker nog, zelfs als de meeste van deze Grootmoeders middeltjes tegen slakken en anti-slakken barrières effectief blijken te zijn, zijn ze acties moeten vaak worden herhaald voor echte effectiviteit (Om deze eerste categorie ‘kortetermijnmethoden’ te kwalificeren, verplaats ik mezelf willekeurig in de positie van een tuinier met beperkte tijd en energie), of ze kunnen je gewassen niet blijvend beschermen (om een aantal redenen: wijziging van de pH van de bodem, invloed op planten, niet-permanente barrières), en nog minder de onderliggende onbalans oplossen tot deze explosie in de slakkenpopulatie. Methoden waarvan de effectiviteit matig of zeer omstreden lijkt, vallen ook onder deze categorie.

 

1. Slakken met de hand verzamelen

 

anti lumaca

De eerste van deze methoden komt het eerst in je op en wordt door veel permacultuurtuiniers gebruikt.

Pak een hoofdlamp en ga in de schemering op zoek naar slakken om te verzamelen.

Deze methode is veel effectiever voor rode slakken, die groot en vaak duidelijk zichtbaar zijn, dan voor grijze slakken, die klein zijn en gemakkelijker opgaan in hun omgeving. Dit moet zo vaak als nodig worden herhaald.

Hoe kom je (voorzichtig) af van de slakken die je hebt verzameld?

Als je ze eenmaal hebt geplukt, kun je ze denk ik het beste een goede kilometer van je huis loslaten, in een omgeving die bij ze past (een bos, een weiland…).

Hoewel deze methode zeer effectief is zolang je het regelmatig doet, uitbannen van slakken uit je tuinsysteem, zonder de onderliggende onbalans te herstellen (gebrek aan natuurlijke vijanden of andere eetbare planten dan je groenteplanten, bijvoorbeeld). Ik denk dat het, afgezien van het veel ethischere aspect van de zaak, in jouw tuinsysteem op hetzelfde neerkomt als ze elimineren en niets doet om het probleem op de lange termijn op te lossen.

 

2. Verstopplaatsen of vallen opzetten (niet dodelijk) en dan de slakken verzamelen

 

bends file

Het idee is om de slakken samen te drijven zodat ze makkelijker te verzamelen zijn. Dit is vooral effectief voor grijze slakken, die moeilijk te vinden zijn.

Plaats een aantal slakkenhuisjes (tegels, houten planken, grote stenen, enz.) waaronder je zelfs “aas” kunt leggen, zoals koolbladeren of komkommerschijfjes.

Dan gewoon de schuilplaatsen omdraaien en en verzamel de slakken.. Volg dezelfde instructies als in de vorige sectie om ze los te maken.

 

3. Verschillende soorten natuurlijke slakkenwerende barrières voor de korte termijn

 

1. Geplette eierschalen: een ineffectief natuurlijk “anti-slakken” middel

 

lumache di gusci d'uovo

 

Eierschalen worden door velen gebruikt om een natuurlijke barrière tegen slakken te vormen. Maar hun effectiveness is much debated…. Zie de eierschaal en as videotest aan het einde van deze sectie.

Ondanks alles lijkt deze techniek voor sommige mensen te werken, dus het is het proberen waard!

2. Houtas of kalk als natuurlijke “slakkendoder” in de zomer

 

lumache di cenere

 

Opgesteld als
anti-slakken barrière
Rondom je planten voorkomt houtas dat slakken ze aanvallen (slakken haten droge as). Dit moet echter na elke regenbui herhaald worden, omdat slakken zich kunnen verplaatsen op vochtige as (zie de video van de eierschalen en as-test aan het einde van dit hoofdstuk, waar het sterke effect van droge as ook duidelijk zichtbaar is).

 

Invloed op de bodem van je gewassen :

 

+: as is zeer rijk aan minerale zouten, kalksteen en kalium (K), dus in kleine hoeveelheden kan het fungeren als meststof.

 

– As: te veel as is schadelijk voor het chemische en biologische evenwicht van de bodem. As verhoogt de pH van je bodem, dus het is niet geschikt voor kalkrijke bodems of zuurminnende planten. As heeft ook verstikkende eigenschappen voor insecten (en dus voor nuttige organismen), hoewel de impact minder groot is dan die van diatomeeënaarde.

 

3. Koffiedik: een natuurlijke “slakkenwerende” barrière, slechts matig effectief

 

 

Veel mensen gebruiken ook koffiedik als barrière tegen slakken. Smeer hiervoor een dikke laag rond de planten. Hetkorrelige aspect van dit materiaal zou hen afschrikken om het door te nemen, zo wordt meestal gezegd. Na een test die ik heb uitgevoerd en gefilmd (zie de video aan het einde van dit hoofdstuk), blijkt dat koffiedik werkt door zijn geur (hoewel zijn textuur ook interessant is). Maar deze effectiviteit is ook zeer omstreden.

 

Invloed op de bodem van je gewassen :

 

+: koffiedik kan een bemestend effect hebben op bepaalde doelplanten (kool), dus gebruik het liever gecomposteerd.

 

– :
niet-gecomposteerd koffiedik heeft een sterk groeiremmend effect op planten

 

Vergeet niet het geluid harder te zetten! 😀

 

4. Fijn zand: een natuurlijke “slakkenwerende” barrière, alleen voor droog gebruik

 

lumache di sabbia

 

Fijn wit zand (silica) wordt door sommige mensen ook met succes gebruikt. Slakken hebben een hekel aan contact als het droog is. Een voldoende laag zand, neergelegd als een barrière, lijkt slakken ervan te weerhouden om over te steken en je planten op te eten. Toch denk ik dat het gebruik van zand je grond kan verarmen. En als het eenmaal nat is, daalt het effect tot nul!

 

5. Haar of wol: natuurlijke slakkenwerende barrières, alleen droog gebruiken.

 

capelli anti lumaca

 

Om een einde te maken aan slakkenwallen lijkt het ook mogelijk om haar of wol te gebruiken. Het oversteken van een barrière van haar of wolirriteert slakken niet (zoals veel mensen graag zeggen), maar het belemmert hun vooruitgang vreselijk, doordat het blijft plakken en klonteren aan hun slijm, geen grip biedt en ze ook veel laten kwijlen.

Maar als ze eenmaal nat zijn, is hun effect ook nul!

 

4. Houd slakken weg door hun aandacht af te leiden, of spreek af om planten en gewassen te delen

Komkommer die slakken aantrekt

 

Het doel is om de aandacht van de slakken snel en direct af te leiden. Opofferingsmassieven, hoewel ze volgens hetzelfde basisprincipe werken, zijn niet opgenomen in deze sectie, omdat ik ze beschouw als een oplossing voor de langere termijn.

 

Het doel is om de slakken keuzevoedsel te geven, zodat ze je planten met rust laten, door ze weg te houden van je planten.

 

Je kunt bijvoorbeeld plakjes komkommer, slabladeren of kool op een bord leggen een eindje van je moestuin vandaan. Je kunt ook je fruit- en groenteschillen gebruiken.

 

Een andere oplossing, ongetwijfeld de meest blijvende, is besluiten om je moestuin te delen met slakken, met andere woorden omverliezen te accepteren terwijl je wacht tot het probleem op natuurlijke wijze wordt gereguleerd door de komst van roofdieren. Maar helaas is dit vaak erg ingewikkeld als het aantal individuen in je tuin explodeert, en niets doen kan rampzalig zijn voor de oogst.

De
oppervlaktecompostering
is ook een goede manier om slakken af te leiden.

 

5. Slakkenbestrijdingsmiddelen en andere natuurlijke plantaardige preparaten

 

lumache di aquila di felce

Je kunt purin om je moestuin te beschermen tegen slakken, door ze uit de buurt van beschermde planten te houden.

 

Ik heb ze zelf nog niet geprobeerd, maar dit zijn de recepten die ik heb gezien:

 

 • Knoflook: slakken houden niet van de geur van knoflook. Je kunt ook een afwerend preparaat maken door geplette knoflook in water te doen, het 3-4 dagen te laten trekken en vervolgens de resulterende vloeistof aan de basis van je planten te sproeien. Vernieuw elke 2-3 dagen.
 • Alsem: purine of verse takken sproeien/deppen aan de voet van planten. Recept voor slurry: 150 g bladeren in 5 liter kokend water. Verwarm gedurende 20 minuten. Laat afkoelen, filter en spuit onverdund.
 • Alsem: Purin: 1 kg verse bladeren en stengels in 10 liter water, te besproeien aan de basis van je planten.
 • Varens: mest: als varens ontbinden, geven ze formaldehyde af. Purine aan de voet van je planten sproeien. Deze plant kan ook worden gebruikt als slakkenwerende mulch (zie “slakkenwerende mulch” hieronder).
 • Rue officinale: Purine: Hak 100 gram bladeren en stengels van verse wijnruit fijn (moet geplukt worden voordat hij gaat zaaien en bloeien voor het beste resultaat). Laat 10 dagen trekken in 1 liter koud water en roer dagelijks. Filter, verdun tot 20% en besproei de onderkant van je planten.
 • Euphorbia: purine verdund tot 15%, sproeien aan de voet van de planten

Hoewel het waarschijnlijk is dat de meeste van deze sprays een onmiddellijk effect zullen hebben (kijk maar naar de reactie van slakken op de geur van knoflook en je zult zien dat een knoflookmaceratie waarschijnlijk zeer effectief zal zijn. Het probleem is helaas (en ja, je raadt het al, het is veel te goed om zo eenvoudig te zijn!) dat wanneer het de eerste keer regent, de planten worden ‘weggespoeld’ van de sprays en na slechts een paar dagen, zelfs bij droog weer, moet je opnieuw beginnen met sproeien om de ‘slakkenwerende’ geur weer in zijn oude glorie te herstellen.

 

II. Natuurlijke slakkenbarrières die langer meegaan

 

Je kunt ook zelfgemaakte, langdurige slakkenwallen maken om je moestuin voor een langere periode te beschermen dan met de meeste van de bovenstaande tips.

 

1. Kastanjebruin: een langdurige slakkenwerende barrière

 

insetti castagne lumache

 

Volgens de meest solide tuinierslegende zouden de doornen op kastanjebuggen voorkom dat slakken ze beklimmen. Dus is dit een echte wonderoplossing of een eeuwenoude uitvlucht? Creëer een barrière van stekels door halve kastanjehouten stammen met stekels naar boven rond de te beschermen planten te plaatsen. En hou me op de hoogte in de comments! 🙂

(Ik was van plan om de test live uit te voeren op een van mijn video’s, maar helaas zijn er maar weinig kastanjekevers bij mij in de buurt, dus ik zal er een paar moeten halen!)

Als het werkt, verzamel de insecten dan in de herfst en zet ze onder een afdak om te voorkomen dat ze gaan rotten. Installeer ze dan opnieuw in het vroege voorjaar!

 

2. Stekelige takken: een valse slakkenwerende barrière

 

rovi lumache

Volgens hetzelfde principe kun je zogenaamde ondoordringbare slakkenbarrières maken met takken met “harde” doornen, zoals rozen, bramen of pyracantha. Zorg er wel voor dat slakken niet tussen de doornen kunnen komen: maak hiervoor mini-takkenbossen van verschillende takken. Geef de voorkeur aan doornige planten met voldoende dichtheid aan doornen op de stengel. Een goed alternatief voor wie geen kastanjebomen in de buurt heeft, maar waarschijnlijk toch minder betrouwbaar.

 

Feedback: nogmaals, wat een mythe!

 1. Probeer in de praktijk minibundels te maken van bramen of rozenstelen, zodat elk deel tussen twee doorns kleiner is dan de diameter van de slak (anders glipt Miss er doorheen). Was je succesvol? Dus je bent een halfgod…
 2. …En jij hebt de eer om te zien dat het ook niet werkt! Want in mijn test vindt mijn lieve Hector (mijn slak voor de tests) het zelfs leuk om kleine omweggetjes door de doornen te maken! Naar mijn mening, vergeet het.

 

3. Naald takken: een vrij effectieve natuurlijke “slakkenverjager”, als mulch of barrière.

 

Anders dan kastanjebollen en rozentakken zijn takkenbarrières van coniferen ook erg effectief om te voorkomen dat slakken toegang krijgen tot je planten. Het gerucht gaat dat de beweging van slakken op de naalden van deze takken erg irriterend voor ze is en ze uitdroogt, waardoor ze worden ontmoedigd om over te steken. Ik denk niet dat het ze irriteert. Ik heb ze over dennennaalden of andere oppervlakken zien glijden… met hun slijm is er bijna geen wrijving: en zonder wrijving is er geen irritatie mogelijk. Aan de andere kant is het een behoorlijke hindernis voor ze, omdat het niet makkelijk is om er doorheen te komen: en daarom hebben ze inderdaad de neiging om een beetje uit te drogen, omdat ze veel verder reizen dan ze zouden doen zonder de dennennaalden.

Het is erg moeilijk om te testen, omdat slakken zich eronder verstoppen, maar ik heb er veel positieve feedback over gekregen, dus het is het proberen waard!

Takken en naalden van dennen, sparren, sparren, jeneverbessen, enz. kunnen ook worden gebruikt. Je kunt ook naaldmulch gebruiken, wat als voordeel heeft dat het voor slakken moeilijker is om zich over een veel groter stuk tuin te verplaatsen!

 

4. Slakkenwerende mulch: beter dan “slakkenwerende” mulch, een ongunstige omgeving

 

spine di pino lumache

 

Je kunt ook verschillende soorten slakkenwerende mulch proberen:

 

 • Zaagsel
 • Linnen
 • Verkruimelde varen
 • Eikenblad kruimel

 

De legende over deze mulch, net als bij naalden van coniferen, is dat ze slakken irriteren die zich erop wagen, waardoor ze worden aangemoedigd om ze te mijden. Que neni! Het irriteert ze niet (zoals hierboven te zien is)! Aan de andere kant, ja, sommige van deze mulchen kunnen het een familie van gastropoden moeilijk maken om naar hun zondagse picknick te gaan: maar welke?

Volgens mijn tests (je kunt ze vinden op
mijn youtube kanaal
), de feedback die ik heb gekregen en de discussies op de
perma ongediertebestrijding groep
:

 • Zaagsel en vlas zijn twee effectieve mulchsoorten, omdat ze zeer absorberend zijn en aan de slakken blijven kleven bij het minste contact met hun slijm, waardoor ze een soort hoopje schaafsel om zich heen vormen, wat hun voortgang enorm belemmert en ervoor zorgt dat ze veel slijm afscheiden. Naaktslakken zullen het daarom erg moeilijk vinden om er doorheen te komen en zullen zich wel twee keer bedenken voordat ze er weer voet aan wal zetten. Maar zo makkelijk kan het natuurlijk ook niet zijn: bij de minste regen verliezen het zaagsel of de vlasvlokken al hun absorberende eigenschappen zodra ze doordrenkt raken met water, waardoor hun effectiviteit tot nul daalt!
 • Voor de verkruimelde eiken- en varenbladeren hangt het ervan af… In feite heeft dit alleen effect wanneer de eikenbladeren of varens zich in een van hun laatste ontbindingsstadia bevinden, wanneer de bladeren niet meer zijn dan bladpoeder dat zich met de grond begint te vermengen. Het is dit bladpoeder dat effectief is (zoals as, zand, meel… droog poeder schijnt ook een absorberend effect te hebben waar slakken een hekel aan hebben): groter, het heeft geen effect. Er wordt echter vaak beweerd dat de geur van adelaarsvarens een afwerend effect heeft: maar in de praktijk, en na mijn tests en wat er werd gezegd op een van de berichten in onze facebookgroep, lijkt de effectiviteit zeer twijfelachtig…

 

 

5. Koper: een zeer krachtige barrière tegen slakken, mits goed gebruikt

koper is een barrière voor slakken

Koperdraad, koperen ringen, koperen netten… Er zijn veel
anti-slakbarrières op basis van koper
. Zijn ze echt effectief? Waarom zijn er zoveel meningsverschillen over de effectiviteit van koper als barrière? Lees het artikel over dit onderwerp en je komt erachter.

Je moet ook weten dat mijn onderzoek naar slakkenbeheer heeft geleid tot het ontwerp van een op koper gebaseerde barrière die bijna 95% ondoordringbaar is. Deze barrière is nu hier te koop:
koperen anti-slakken netten
.

koperen slakkennet

The slug net:Eindelijk vrede sluiten met slack.

Al 800 netten geadopteerd!

Koper als slakkenbarrière: test en vergelijking

Meer informatie

III. Houd slakken weg uit de moestuin met een opofferingsbed

 

Mosterdslakkenplant

Een duurzamere oplossing voor de hierboven genoemde “afleiding” van slakken (schijfjes komkommer, kool…) is de een plantbed aanleggen met planten die geliefd zijn bij slakken en die hun aanvallen kunnen weerstaan meestal voor je moestuin, of zal de schade beperken (vandaar de naam “offer”: een offer voor de moestuin).

Het betekent ook dat je “je tuin delen je tuin delen met de slakken, zonder de oogst te delen.. Deze methode sluit slakken niet uit je tuin, maar integreert ze. Het is perfect geschikt voor het inbrengen van natuurlijke vijanden (deel V), of zelfs voor het maken van slakkenwerende barrières op je te beschermen planten (delen I en II) of het planten van werende planten in de buurt van de moestuin (deel IV).

 

Hier is een niet-uitputtende lijst van planten die bijzonder populair zijn bij slakken en die de moeite waard kunnen zijn om in een offerved te planten:

 

 • gele mosterd
 • zonnebloem
 • hosta
 • dahlia
 • zinnia
 • radijs
 • koolzaad
 • paardenbloem
 • waterkers

 

Er lijken twee stromingen te zijn als het gaat om planten die “geofferd” moeten worden: ofwel zet je ze onder in de tuin om de slakkenpopulatie weg te houden van je moestuin. Of plant deze planten in je tuin, tussen je gewassen: de slakken in je tuin zullen eerder geneigd zijn om deze planten te kiezen dan de planten die belangrijk voor je zijn. Ik denk dat het een goed idee kan zijn om deze twee technieken te combineren: de meeste slakken zullen worden aangetrokken door een groot offerbed onder in de tuin en de weinige overgebleven slakken in je moestuin zullen de ‘offerplanten’ die je hebt geplant aanvallen in plaats van je groenteplanten.

 

IV. Planten die van nature slakken afstoten

 

Borage anti-slakkenplant

Hoe kan ik slakken uit mijn moestuin houden met behulp van werende planten?

Planten in de tuin dienen vaak vele nuttige doelen. Na mogelijk gebruik in slakkenbestrijdingsmiddelen en offerdoeken, zijn er ook planten die van nature slakkenafstotend zijn. Deze planten hebben een smaak die slakken heel onaangenaam en/of irritant vinden, wat hen kan aanmoedigen om zich om te draaien als ze in de buurt komen. Ik las onlangs het verhaal van iemand wiens tomatenplanten ernstig waren aangevallen door slakken, behalve die in de buurt van bernagieplanten.

 

Hier is een niet-uitputtende lijst van deze “slakkenwerende” planten:

 

 • Bernagie
 • Knoflook (en wilde knoflook)
 • Venkel
 • Ginger
 • Tijm
 • Rozemarijn
 • Bieslook
 • Munt
 • Smeerwortel
 • Kervel

Hier, en volgens een onderzoek gelanceerd op onze perma ongediertebestrijding groep, zou alleen bernagie een echt afwerend effect blijken te hebben.

 

 

 

Lees het onderstaande artikel voor meer informatie over hoe je slakken kunt bestrijden met planten.

Preventie door planten

 

Meer informatie

V. Installatie van natuurlijke of geadopteerde predatoren voor duurzame slakkenpopulatiecontrole

1. Natuurlijke vijanden installeren: automatische, natuurlijke slakkenbestrijding

Als we het hebben over de natuurlijke regulering op lange termijn van een slakkenpopulatie (wat Hervé Coves promoot met wat hij holistisch slakkenbeheer noemt), zijn de eerste spelers in deze natuurlijke regulering de natuurlijke roofdieren van de gastropoden. Slakken aanmoedigen om zich in de tuin te vestigen is een van de beste manieren om je slakkenprobleem voorgoed op te lossen.

De roofdieren in dit artikel zijn slechts een voorbeeld van alle slakkenroofdieren en de paragrafen over mogelijke manieren om ze in de tuin te huisvesten zijn vrij beknopt. Ga voor volledige artikelen over elk van deze roofdieren naar de
portaalpagina voor artikelen over roofdieren van slakken
.

egel

1. De egel, roofdier van slakken

In staat om Nibbling 10 large slugs in a single night, the hedgehog is one of the biggest slug predators you can have in your garden.

Hoe lok je ze naar je tuin?

Een tuin met een haag omzoomd met eikenbladeren is een ideale plek voor ze om zich te vestigen. Omdat hij graag nestelt in doornstruiken, kun je wat braam toevoegen aan je haag, wat hem nog meer zal aantrekken.

Je kunt ook een schuilplaats bouwen met grote stenen, grote boomstammen (houtstapels) of windblokken. Hier is een voorbeeld dat ik erg goed vind gedaan:

2. Carabide kevers en miljoenpoten, gespecialiseerde roofdieren van slakken :

Slakken roofdier carabide

Samen met miljoenpoten zijn carabiden bodemroofdieren. Beide soorten zijn dol op naaktslakken.

Hoe kun je ze naar je tuin lokken?

Om karabijnkevers en miljoenpoten naar je tuin te lokken, kun je rode klaver planten, de beste plant voor hen.

De aanwezigheid van hagen, hoge grassen en kleine natuurlijke schuilplaatsen (stenen, takken) moedigt ze ook aan om zich te vestigen.

3. Padden, roofdieren van slakken

Een pad van voren gezien

Padden zijn veel minder gespecialiseerde slakkenroofdieren (deze roofdieren staan bekend als generalistische roofdieren) dan egels en loopkevers. Ze dienen echter ook om de bevolking te reguleren.

Hoe kun je ze naar je tuin lokken?

Je kunt dezelfde richtlijnen volgen als voor de egel, door kleine natuurlijke schuilplaatsen achter te laten en donkere, vochtige hoekjes te creëren.

4. De langzame worm, een gespecialiseerd roofdier van slakken

Orvetslak roofdier

De orvet is een effectief roofdier van slakken. Het is een generalistisch roofdier en het is een geweldige manier om de slakkenpopulatie in toom te houden.

Hoe lok je ze naar je tuin?

Donkere, vochtige hoeken, een heg en hoog gras.

5. Vogels, roofdieren van kleine slakken

roofvogels slakken

Veel vogels jagen ook op slakken en je kunt hiervan profiteren door ze naar je tuin te lokken.

Hoe kun je ze naar je tuin lokken?

Je kunt nestkastjes plaatsen, bessenbomen planten en insecten aanmoedigen om in de tuin te leven (en zich met hen te voeden).

6. De luipaardslak, een slak die andere slakken eet

slakken luipaard natuurlijk roofdier

Wees voorzichtig bij het verzamelen van buikpotigen:
Luipaardslakken zijn roofdieren van andere slakkensoorten.
dus je kunt ze het beste in je tuin laten.

 

2. Roofdieren installeren: een krachtige maar radicale maatregel tegen slakken

In tegenstelling tot natuurlijke vijanden zijn deze slakkenbestrijders vaak niet-inheems en moeten ze zelf in je tuinsysteem worden geïntroduceerd.

Naar mijn mening is het introduceren van geadopteerde roofdieren in een tuin om een slakkenpopulatie onder controle te houden (of zelfs uit te roeien), naar mijn mening (nogmaals) niet in lijn met de filosofie van permacultuur. Als je wilt weten waarom ik het geen goed idee vind om eenden of nematoden te gebruiken om slakken te bestrijden, ga dan naar de artikelen over slakkenroofdieren op de portaalpagina!

Ik verwijs naar deze geadopteerde roofdieren in dit artikel omdat ze veel gebruikt worden in permacultuur, en ik kan begrijpen dat meningen over dit onderwerp kunnen verschillen van de mijne.

1. Indische loopeenden, grote roofdieren van slakken en sla

Indiase race-eend slakken

Eenden in het algemeen, maar meer specifiek
Indische racers, zijn geweldige slakkenroofdieren
en kunnen je helpen om hun aantallen te reguleren in het geval van een populatie ‘boom’.

2. Kippen, roofdieren van kleine grijze slakken

slakkenroofkippen

Kippen zijn ook dol op slakken. Als je een kippenhok hebt, is het misschien een goed idee om ze in je tuin te laten rondscharrelen als slakken een probleem vormen in je moestuin.

3. Nematoden, onzichtbare roofdieren

Nematoden (microscopische wormen die van nature in de bodem leven) worden ook commercieel verkocht als aanvulling op natuurlijke vijanden als een slakkenpopulatie te groot wordt. Eenmaal in de moestuin zijn het geduchte roofdieren (specialisten) voor slakken.

   

   

  Lees het onderstaande artikel voor meer informatie over hoe je slakken kunt beheersen door roofdieren aan te trekken.

   

   

  Roofdieren verwelkomen

  Meer informatie

  VI. Beter dan slakkenbestrijdingsmiddelen, preventief tuinbeheer

   

  Als
  je tuin seizoensgebonden wordt aangetast door slakken
  Als je tuin seizoensgebonden wordt aangetast door naaktslakken, is een goede manier om dit te voorkomen je tuin hierop in te richten. Zoals ze zeggen: voorkomen is beter dan genezen! Dit kun je doen door afweerplanten te planten, een bed op te offeren, permanente barrières op te werpen rond je moestuin of omstandigheden te creëren die een thuis bieden aan natuurlijke roofdieren.

   

  Ik heb veel slakkenonvriendelijke tuinaanleginstructies gezien, zoals het niet mulchen van de grond of het verwijderen van alle kleine donkere, vochtige schuilplaatsen in de tuin. Voor een permacultuurtuin denk ik niet dat deze oplossingen helemaal geschikt zijn.

  Allereerst
  heeft mulchen veel voordelen
  Het vermindert de noodzaak voor onkruid wieden en water geven, en verbetert de structuur en het leven van de bodem, vooral door nuttige insecten aan te moedigen om zich te vestigen. Aan de andere kant kan het heel nuttig zijn om de grond alleen te ruimen wanneer de slakkenpopulaties het grootst zijn. Leg je mulch er dan weer op zodra er minder waterjuffers zijn!

  Ten tweede belemmert het verwijderen van donkere, vochtige schuilplaatsen in de tuin ook de vestiging van nuttige insecten op de lange termijn, in dit geval met name egels, orven en padden. Dit kan contraproductief zijn.

   

  1. Water geven om slakken onder controle te houden

  irrigazione schiaffo

  Een heel eenvoudige methode om het aantal slakken in je moestuin te beperken, is om alleen ‘s ochtends water te geven in plaats van ‘s avonds. Slakken zijn ‘s nachts actiever (overdag verstoppen ze zich voor de hitte) en natte grond trekt ze aan. Ook hier weet ik dat de meningen over dit onderwerp tegenstrijdig kunnen zijn, aangezien het vaak wordt aanbevolen (afgezien van het probleem van overbevolking door slakken) om je tuin ‘s avonds te besproeien.

   

  2. Vermijd planten en bloemen die te gevoelig zijn voor slakken

  lumache della dalia

  Maar naar mijn mening is de beste manier om een toename van de slakkenpopulatie in risicogebieden te voorkomen het volgende
  groenten en bloemen te planten die niet erg gevoelig zijn voor slakkenaanvallen
  . Tussen je beplanting, die minder naar hun zin is, je compostschillen en je onkruid, kunnen slakken de voorkeur geven aan de laatste twee alternatieven.

   

  Hier is een lijst van groenteplanten die zeer gevoelig zijn voor aanvallen van slakken:

   

  • Basilicum
  • Kool
  • Aardbeien (fruit)
  • Bonen
  • Bladsla, kropsla en bostonsla
  • Maïs
  • Soja

   

  Hier is een lijst met bloemen die erg gevoelig zijn voor aanvallen van slakken:

   

  • Begonia
  • Canna
  • Dahlia
  • Ridderspoor
  • Hosta (alleen dunbladige variëteiten)
  • Ligamenten
  • Lelietjes-van-dalen
  • Primula
  • Tagetes

   

  VII. Slakkenbestrijdingsmiddelen niet compatibel met een permacultuurtuin

   

  In dit gedeelte vind je de slakkenbestrijdingsmiddelen die ik onverenigbaar acht met de permacultuurfilosofie. De eerste reden is de dodelijkheid van deze processen. Maar deze methoden zijn vaak ook contraproductief en schaden de natuurlijke vijanden van de tuin.

   

  1. Slakkenkorrels: onnatuurlijk, niet duurzaam en contraproductief

  granulato anti lumaca

  De
  slakkenkorrels
  zijn dodelijk lokaas voor slakken. Er zijn twee soorten slakkenkorrels op de markt: slakkenkorrels op basis van metaldehyde – niet toegestaan voor biologische landbouw – en slakkenkorrels op basis van ijzerfosfaat, die ook dodelijk zijn maar gebruikt worden in de biologische landbouw.

   

  Houd er rekening mee dat het gebruik van slakkenkorrels de aantasting op lange termijn verergert. Dit leidt tot een “jojo-effect”. Het gebruik van slakkenkorrels schaadt hun natuurlijke vijanden (een egel die zich voedt met slakken die dit soort korrels hebben gegeten, kan ook vergiftigd worden) en er kan geen natuurlijk evenwicht in je tuin ontstaan. Blauwe slakkenkorrels (met metaldehyde) zijn ook gevaarlijk voor je kat of hond, die vergiftigd kunnen worden als ze ervan eten.

   

  Bovendien bevatten alle slakkenlokaas krachtige lokstoffen. Met hun geur lokken ze naaktslakken uit de buurt. Hoewel sommige korrels worden opgegeten, zullen de resten van de korrels hun aantrekkelijke stoffen in de grond brengen wanneer het regent. Deze aantrekkelijke stoffen blijven langer in de grond dan de korrels zelf, wat betekent dat er steeds meer slakken in je tuin zullen komen.

   

  Bovendien hebben dode buikpotigen een grote aantrekkingskracht op andere buikpotigen. Als de dode slakken niet worden verzameld, wordt het jojo-effect versterkt.

   

  2. Biervallen: anti-slakken en anti-carabid

  trappola per la birra

  Net als slakkenkorrels lijken, biervallen misschien een goede oplossing, maar ze maken het probleem eigenlijk alleen maar erger. . De geur van bier trekt slakken uit de hele buurt naar je tuin. Bovendien kunnen ze sommige natuurlijke vijanden van slakken doden, zoals luipaardslakken, loopkevers en miljoenpoten. Bovendien heeft een egel die in bier verdronken slakken heeft gegeten waarschijnlijk last van de effecten van alcohol, die soms dodelijk kunnen zijn. Het kan bijvoorbeeld verdrinken in een kleine plas water waarin het valt.

   

  3. Diatomeeënaarde: een natuurlijk middel om slakken te bestrijden, maar ook een hulpstof.

  Diatomeeënaarde is een effectieve barrière tegen slakken. Als de diatomeeënaarde droog is en in voldoende grote hoeveelheden wordt gebruikt, drogen de buikpotigen uit en sterven ze als ze er doorheen proberen te komen.

   

  Diatomeeënaarde verliest niet alleen zijn effectiviteit als het nat is – wanneer het werkt – maar doodt meestal ook slakken en andere insecten die er doorheen proberen te komen.

   

  Lees het onderstaande artikel voor mijn twijfels over ferramol, of om meer te weten te komen over de negatieve effecten van zout- of biervallen:

   

  Methodes om te vermijden

  Meer informatie

   

  VIII. Conclusie

  permacultuur plagen

  Het doel van dit artikel was om alle bestaande slakkenbestrijdingsmethoden samen te brengen. En om die uit te lichten waarvan ik denk dat ze gebruikt kunnen worden in een permacultuurtuin.

   

  Er zijn talloze artikelen op het internet te vinden over slakkenkorrels. Maar ik heb vaak de indruk gehad dat deze informatie erg verspreid is over al deze verschillende sites en dat het erg ingewikkeld kan zijn om je weg te vinden. Het doel is dat iedereen kan verwijzen naar een standaarddocument waarin alle effectieve methoden voor verantwoorde slakkenbestrijding zijn opgesomd en beschreven. Bovendien vind ik het belangrijk om de meest duurzame en verantwoorde oplossingen te benadrukken en iedereen te informeren over de oplossingen die beter vermeden kunnen worden. Het is ook de moeite waard om op te merken, en dit is belangrijk, dat de meeste media het mis hebben over de effectiviteit van de meeste barrières tegen slakken: eierschalen, braamstruiken, enz. En de mythes over dit onderwerp zijn gegrond.

   

  Het is duidelijk dat de structuur die ik aan mijn artikel heb gegeven een element van subjectiviteit inhoudt, maar mijn mening is slechts mijn mening en ik sta open voor alle opmerkingen, die dit document alleen maar kunnen verrijken. Als je er hebt, stuur ze me dan en ik vul dit artikel graag aan zodat het zo uitgebreid mogelijk is.

  Als je liever door mijn artikelen bladert, is hier een portaal naar de verschillende subartikelen die in het overzicht aan het begin van dit samenvattende artikel worden gepresenteerd:

  Slakken: hun rol in de tuin

   

  Meer informatie

  Preventie door planten

   

  Meer informatie

  Roofdieren verwelkomen

  Meer informatie

  Oppervlakte compostering

  Meer informatie

  Methodes om te vermijden

  Meer informatie

  Koper: test en vergelijking

  Meer informatie

  Of, als je wilt investeren in een slakkenbarrière die zeker werkt, is er slakkengaas:

  koperen slakkennet

  The slug net:Eindelijk vrede sluiten met slack.

  Al 800 netten geadopteerd!

  How useful was this post?

  Click on a star to rate it!

  Average rating / 5. Vote count:

  No votes so far! Be the first to rate this post.

  We are sorry that this post was not useful for you!

  Let us improve this post!

  Tell us how we can improve this post?

  0 Comments

  Submit a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *