()

De luipaardslak (giftig?): identificatie, voortplanting..

foto van luipaardslak (of tijgerslak)

Als een grote kat sluip ik soms door jullie Tuinen; Door mijn gevlekte vacht ben ik uniek tussen alle andere kruipende landweekdieren!

Ik ben limax maximus (Latijn voor slak en maximus voor groot).

Ik draag terecht mijn Latijnse naam, want ik kan wel 20 cm worden!

Ik word somstijgerslak, gevlekte naaktslak, maar ook asgrauwe naaktslak, grote grijze loche, grote asgrauwe naaktslak, of grote grijze naaktslak.

Maar ook al sta ik bekend als de witte wolf, toch stellen veel mensen vragen over mij :

  • Wat eet ik? Eet ik echt andere slakken?
  • Ben ik giftig en dus gevaarlijk voor je kippen of eenden ?

En wist je dat mijn voortplanting een uitzonderlijk fenomeen is in de levende wereld?

Je kunt het allemaal zien in wat volgt! Je zult zien dat ik een buitengewone slak ben;

foto van een gevlekte naaktslak in de moestuin

Als je mijn blog hebt ontdekt, heb je waarschijnlijk last van verslapping.

Je bent waarschijnlijk erg geïnteresseerd in de koperen slakkenbarrière die ik heb ontworpen: het slakkennet.

Het veranderde alles voor mij. Eindelijk kan ik sla, kool, aardbeien en cucurbitaceae kweken zonder de haren uit mijn hoofd te trekken.

Aarzel niet, het is een investering (koper is duur), maar je zult waarschijnlijk een hoop tijd besparen!

Voordat je begint, als je geïnteresseerd bent, hier is het artikel over alle slakkenroofdieren.

I. De luipaardslak (of tijgerslak) onder de microscoop

a. Hoe herken je een luipaardslak?

Laten we dus een goede start maken.Waarom de luipaardslak (luipaard impliceert dus gevlekte vacht, en het wordt ook wel gevlekte slak genoemd trouwens) is het ook bekend als een tijgerslak?

Maar je ziet toch wel het verschil tussen een tijger en een luipaard? Tussen een pyjama met strepen en een pyjama met stippen?

In feite dacht ik eerst dat de naam “tijgerslak” een taalfout was; Maar toen ik de tijd nam om te observeren, realiseerde ik me dat jonge luipaardslakken strepen (eigenlijk vlekken op een rij) langs hun lichaam hebben (en niet overdwars zoals tijgerslakken). Deze strepen hebben de neiging om te verdwijnen (de vlekken bewegen van elkaar weg) wanneer de slak volwassen wordt, maar er zijn nog steeds gestippelde strepen te zien (en altijd langs het lichaam) op de rug van de slak.

Aan de andere kant zul je merken dat vlekken met een diameter van 3 mm duidelijk zichtbaar zijn op de voorkant van de luipaardslak (op wat bekend staat als het “schild”, vlakbij de kop), en dit al vanaf jonge leeftijd.

Als deze jong is, hebben we soms te maken met een slak zowel gevlekt als gevlekt (een ondeugende kruising tussen de twee beroemde bosdieren). Deze markeringen zijn zwart op een grijsbruin tot rozebruin lichaam.

tijgerluipaardslak

Hier hebben we een prachtige kleine luipaardslak: gevlekt aan de voorkant en meer gevlekt aan de achterkant;

 

b. Anatomie van de luipaardslak

Wat zijn, behalve de kleur van zijn vacht, de anatomische kenmerken van de luipaardslak?

· De pneumostome (het ademhalingsorgaan van de slak) bevindt zich aan de achterkant van het schild.

– De carene, een kleine richel op de “rug” van de slak, is kort en stopt kort bij het schild.

· Er zijn concentrische plooien in het schild van de sla

Het is jammer dat deze anatomische kenmerken gemeenschappelijk voor alle ondersoorten grijze slakken, inclusief de luipaardslak. Het zal je niet helpen beslissen tussen een luipaardslak en een grijze naaktslak, maar ik vond het de moeite waard om meer te weten te komen over deze soort;

c. Gedrag en observatieplekken

De tijgerslak slaapt, net als alle slakken, overdag, als het droog weer is, verstopt op donkere, vochtige plekken: in je mulch, in je compostbak, onder stenen of dood hout, en zelfs begraven in de grond! Als het regent, of ‘s nachts als het vochtig is, komen ze tevoorschijn en kun je ze in je tuin zien;

Zeeluipaardslakken komen ook voor in heel Zuid- en West-Europa. Ze komen minder vaak voor rond de Middellandse Zee;

II. Het dieet van de luipaardslak: eet hij echt Andere slakken?

representatief vleesetend beeld

Het Antwoord is ja!

In feite is, de luipaardslak omnivoor : zijn dieet bestaat uit planten (net als andere naaktslakken), schimmels (waar hij dol op is, inclusief ziekteverwekkende schimmels zoals echte meeldauw, waarvan hij de verspreiding stopt door de reproductieve sporen te verteren), maar ook andere naaktslakken !

Ok ok, het eet andere slakken, maar het eet alleen dode slakken, of kan het ook gezonde, levende individuen doden en eten? Omdat er veel soorten slakken zijn die aan hun dode soortgenoten knabbelen”

Ja; de luipaardslak eet slakken maar het gaat ook zo ver dat het (het woord is misschien een beetje sterk, laten we zeggen eerder « jacht») en andere slakken doden; ! Hij beweegt sneller dan de meeste andere exemplaren; (tot 15 cm/minuut)en dus op hen kunnen azen; Hoe groot de potentiële prooidieren van de luipaardslak zijn, is een andere vraag; Wat zeker is, is dat hij zich voedt met de eieren van andere slakken, maar ook met kleinere exemplaren (zie video hieronder): #6fe6bd;” data-mce-style=”background: #6fe6bd;”>(zie video hieronder). Kan het een oranje loche aanvallen? Goede vraag, ik heb absoluut niets over dit onderwerp gevonden;

Hoewel de luipaardslak kan bepaalde planten eten (wat niet zo’n slechte zaak is, want zoals ik al zei, het beperkt de verspreiding van cryptogame ziekten), dus het is echt een vriend om in de tuin te hebben!

Het is niet makkelijk te zien, maar deze luipaardslak eet eigenlijk een kleine grijze naaktslak;

Robin

Als enthousiaste experimentele groenteteler had ik tijdens mijn eerste 2 jaar groenteteelt enorme problemen met slakken;

Niets (eierschalen, as, enz.) leek te werken...

Terwijl, als we het internet moeten geloven, alle zou moeten werken...

Kortom, geconfronteerd met een duidelijk probleem van verkeerde informatie, besloot ik actie te ondernemen: ik testte alle beroemde "slakkenbarrières", zodat ik een heldere geest had en wist wat ik moest doen;

Ik heb mijn (13) tests gefilmd (hier, in het Frans)

De resultaten waren glashelder: niets kon de weg van slakken effectief blokkeren, behalve:

- Water, Voor gebruik in greppels van minstens 5 cm diep en 10 cm breed;

- Koper, bij verticaal gebruik, als de hoogte minstens 7 cm is;

Dus probeerde ik verschillende koperen barrières uit om mijn moestuin te beschermen;

Na een dozijn tests werd de "wonderbarrière" geboren : slakkennet, dat redde mijn motivatie om door te gaan met mijn moestuin.

 

Het werkte zo goed dat ik vond dat ik het voor iedereen beschikbaar moest maken;

En nu, na dit ondernemersavontuur, is het anti-slakkennet te koop!

Hier vindt u meer informatie, en test het 30 dagen thuis.

koperen slakkennet

The slug net:Eindelijk vrede sluiten met slack.

Al 800 netten geadopteerd!

III. Zijn luipaardslakken-giftig en dus gevaarlijk voor je huisdieren ?

velenoso
Het is een vraag die veel mensen zich stellen, en sommigen hebben mij gevraagd: is de luipaardslak giftig voor dieren die hem komen eten?

Een aantal mensen lijkt zich zelfs te realiseren dat een kip of eend die een luipaardslak tegenkomt, deze niet opeet of er zelfs maar in de buurt komt; Dit soort roofzuchtig gedrag is vaak representatief voor de giftigheid van de “prooi” in kwestie. Is de gevlekte naaktslak daarna echt “giftig” (dat is de term die vaak valt)? We hebben het hier eerder over “giftig” dan over “giftig”, omdat het bijvoeglijk naamwoord “giftig” verwijst naar het vermogen om actief gif in een ander dier te injecteren.

Hard to tell of luipaardslakken giftig zijn, omdat dit soort roofzuchtig gedrag ook gewoon veroorzaakt kan worden door de bijzondere vacht van de slak, die meer de indruk wekt giftig te zijn dan het in werkelijkheid is. Ik heb veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp en ik heb geen enkele regel gevonden over de mogelijke giftigheid van de luipaardslak;

Dus is het echt gevaarlijk om luipaardslakken in je tuin te hebben rondlopen met je kippen en eenden?

Helemaal niet, auto :

Het risico dat de luipaardslak giftig is, is laag aangezien er in de literatuur helemaal niets over dit onderwerp te vinden is

Predators weten meestal wanneer een potentieel prooidier giftig is, en ze nemen niet het risico om het te bijten

Maak je geen zorgen, de griezels in pyjama zijn veilig!

IV. Voortplanting van de luipaardslak in de tuin

Als je twee luipaardslakken ziet paren, heb je geluk !

Het is een waar bruiloftsballet : eerst maken de slakken elkaar het hof, cirkelend, op de grond. Als de partners eenmaal overtuigd zijn, beginnen ze allebei een struik, een grote plant of een kleine boom te beklimmen; Dan rollen de partners zich op en gooien zichzelf in de leegte, hangend aan een hele dike slijmdraad;
Maar waarom springen luipaardslakken in het luchtledige?

In feite gaat het erom dat ze de zwaartekracht in hun voordeel gebruiken om zich gemakkelijker om elkaar heen te wikkelen en beter gebruik te maken van hun enorme penissen -“ Wat ?! Het is walgelijk! ».

“Ik weet het, het is misschien “vies” voor jullie ellendige kleine segou, maar dat is de natuur. Dus nee, het is niet walgelijk. Wij luipaardslakken domineren het seksspel En er is niets om je voor te schamen;

Ja, hun mannelijke genitaliën zijn ongeveer even groot als hun lichaam. (!).

En weet je waar deze wijnstok vandaan komt? Van de rechterkant van hun hoofd (wat we een gonopore noemen) ! (Je hoeft dus niet jaloers te zijn). En als je naar verschillende slakkenkoppelingen kijkt, zie je dat ze krullen telkens maar in één richting: tegen de klok in, omdat hun mannelijke genitaliën zich aan de rechterkant van hun hoofd bevinden!

 

Door deze wikkeling van genitaliën kunnen ze uitwisselen van hun sperma, dat zal worden gebruikt om bevrucht het ei van elk van de twee slakken: want ja, zoals je je ongetwijfeld hebt gerealiseerd, zijn slakken, net als slakken, tweeslachtig.

Later, wanneer de eieren gelegd zijn, worden er 300 eieren begraven;

De luipaardslak legt maar twee keer eieren in zijn leven: de eerste keer in juli-augustus van zijn eerste jaar, en de tweede keer in juni-juli van zijn tweede jaar.

Na 20 tot 45 dagen (afhankelijk van de temperatuur), de kleine luipaardslakjes komen uit hun eieren, en beginnen hun leven in je moestuin.

 

Hieronder zie je een video van de paring! Dan, vlak daarna, een video van het uitkomen van de eieren! 🙂

Paring

Het uitkomen van de eieren

V. Andere slakkenroofdieren in de moestuin?

padden helpen slakken bestrijden;

Maar, als je tuin overspoeld wordt door naaktslakken, terwijl je dit artikel leest, begrijp ik dat je niet het geduld hebt om te wachten op een uitzonderlijke eierleggende luipaardslak om je tuin te beschermen tegen de onophoudelijke stromen gastropoden.

Je hebt zonder succes geprobeerd om de meeste landelijke legendes (eierschalen, as en andere natuurlijke “slakkenwerende middelen”…) om slakken weg te houden?

Denk je dat we alles kunnen horen over dit onderwerp?

Nog beter ! Adopteer koperen slacken netten.

Dit is de koperen barrière die ik heb ontworpen na mijn vele tests met slakkenbarrières;

Ik heb het succes van mijn kool, salades, aardbeien en cucurbitaceae aan hem te danken;

Klik op deze knop voor meer informatie:

 

Maar het is een goed idee -om andere natuurlijke slakkenrovers aan te trekken in je tuin-, (of in je onmiddellijke omgeving, afhankelijk van het roofdier), omdat dit het proces van het herstellen van het natuurlijk evenwicht in de tuin zal versnellen..

Als je geïnteresseerd bent in dit onderwerp, raad ik je aan:

Egels :hoe lok je ze naar de tuin, verzorg je ze en voorkom je teken.

· Amfibieën : hoe lok je ze naar je tuin, hoe leg je een vijver aan, welke planten kies je?

– Of, meer in het algemeen, deze pagina-portaal van de verschillende roofdieren van slakken in de tuinen vooral de Er moet een heel belangrijk onderscheid worden gemaakt tussen natuurlijke roofdieren en geadopteerde roofdieren; (Indiase race-eendenJe zult hier een duidelijker beeld van krijgen na het lezen van mijn hoofdartikelen of het bekijken van de 3 video’s in mijn gratis training;

Conclusie:

foto van gevlekte naaktslak

Luipaardslakken zijn fascinerende buikpotigen.

Gemakkelijk te herkennen aan hun gevlekte of gestreepte vacht, zijn het roofdieren van slakken, en ze gaan zelfs zo ver dat ze ze opjagen om zich met ze te voeden.

Ze zijn ook niet gevaarlijk voor onze huisdieren, in tegenstelling tot wat sommigen misschien denken.

De aanwezigheid van deze waardevolle tuinbondgenoot, in combinatie met die van andere (essentiële) slakkenroofdieren, is een van de beste manieren om een slakkenpopulatie in de moestuin op lange termijn te reguleren;

Als je geluk hebt, kun je zelfs een glimp opvangen van een parend paar luipaardslakken, als je die in de tuin hebt.

De egel

 

Meer informatie

Nematoden

Meer informatie

Carabide kevers

Meer informatie

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *